Hazaengedték Bekét és Szőcsöt

Házi őrizetre változtatta a bíróság a vizsgálati fogságot. Szőcs Zoltán és Beke István már hazaérkezett Kézdivásárhelyre.
Hirdetés
Házi őrizetre enyhítette a legfelső bíróság a december óta előzetes letartóztatásban lévő Szőcs Zoltán és Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi, illetve kézdivásárhelyi szervezetének vezetője elleni kényszerintézkedést, a döntés jogerős – közölte szombaton az Agerpres hírügynökség.
 
A HVIM erdélyi aktivistáit azzal gyanúsítják, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádé közben.
 
A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) május 19-én emelt vádat ellenük. Beke Istvánt közösség elleni merénylet kísérletével, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltánt a két említett bűncselekményre való felbujtással vádolják.
 
Beke az ügyészek szerint törvénytelenül vásárolt 400 pirotechnikai eszközt (petárdát), ebből 195-öt találtak meg nála a decemberi házkutatáskor.
 
Beke Istvánt december 1., Szőcs Zoltánt december 29. óta tartották vizsgálati fogságban. Ügyvédeik rendszeresen kérték szabadlábra helyezésüket, a sokadik beadványuk az, amelyre most enyhítő ítélet született. A két fiatalember már haza is érkezett Kézdivásárhelyre a családjukhoz.

Hirdetés