Jubilál a hargitai prefektus: kinyírta az autonómiahatározatokat

Több tucatnyi önkormányzat ellen nyert pert.
Hirdetés

Mind a 42 pert megnyerte a Hargita megyei prefektúra, amit olyan települések önkormányzata ellen indított, ahol a testület autonómiahatározatot fogadott el – közölte a kormánymegbízotti hivatal.

Mint ismeretes, a Székely Nemzeti Tanács felkérésére több székelyföldi település önkormányzata is olyan határozatot fogadott el, amelyek kimondják: az illető település azt szeretné, ha létrejönne Románián belül az autonóm Székelyföld, ahol a román mellett a magyart is hivatalos nyelvként ismerik el.

Hargita megyében többek között Csíkszereda, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Székelykeresztúr, Tusnádfürdő és Szentegyháza önkormányzata is elfogadott ilyen nyilatkozatot, ám a prefektúra mindegyiket bíróságon támadta meg.

A marosvásárhelyi törvényszék Adrian Jean Andrei prefektus közlése szerint most jogerősen semmissé nyilvánította mind a 42 Hargita megyei autonómiahatározatot.

Andrei szerint az önkormányzatok alkotmányt sértettek a határozatokkal, mivel az ország közigazgatásilag községekre, városokra és megyékre oszlik, tehát autonóm régiók nem léteznek.

Hirdetés

Emellett a bíróság szerint az alkotmány 13. cikkelyét is megsértették, amely egyedül a románt jelöli meg hivatalos nyelvként – abban az országban, ahol több mint 1,2 millió magyar él.

Az ítélet szerint az alkotmányban nem szereplő közigazgatási egységeket nem lehet helyi népszavazáson létrehozni, kizárólag az alkotmány módosítását célzó országos referendum révén.

Adrian Jean Andrei szerint a mostani ítélet alapján a jövőben elfogadandó összes autonómiahatározatra hasonló sors vár.

Hirdetés