Büntetőpárbaj után jutottak tovább a portugálok

Hiába játszottak szépen a lengyelek, a portugálok végül jobban koncentráltak, és készülhetnek az elődöntőre.
Hirdetés

Látványos és izgalmas meccs után Portugália tizenegyesekkel jutott a négy közé a Lengyelország ellen játszott mérkőzést követően a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság első, csütörtök este játszott negyeddöntője után.

Nem kellet sokat várni az első gólra: a második percben a lengyelek szereztek labdát a félpályánál – még a saját térfelükön –, Blaszcsykowski ívelte át jobb oldalról a pálya bal oldalára Grosickinak a labdát, aki védőjét becsapva meglódult, majd bepasszolta a kapu előterébe, ahol

Lewandowski védhetetlenül lőtt Rui Patricio hálójába.

 

 

A Bayern München 1 perc 40 másodperc után betaláló csatára ezzel a labdarúgó Eb-k második leggyorsabb találatát szerezte, nála csak Dmitrij Kiricsenko volt gyorsabban eredményes kontinenstornán: a 2004-es portugáliai Eb-n 67 másodperc elteltével szerzett vezetést az orosz válogatottnak a később aranyérmes görögök ellen 2-1-re megnyert csoporttalálkozón.

A portugálok igyekeztek megszerezni az egyenlítő gólt, de a lengyel védelem az Eb-n eddig megszokott szinten, jól végezte a dolgát Fabianski kapuja előtt – a kellő pillanatban mindig Ronaldo és társai lövésének útjába került egy lengyel láb vagy fej.

A lengyelek kontrákból veszélyeztettek, de Milik mellé bombázott, Lewandowski pedig Rui Patricio karjaiba lőtt.

Jó negyed óra elteltével aztán még az amúgy ötlettelen portugál támadások is elhaltak, és a lengyeleknél volt többet a labda, akik egymás után dolgozták ki a helyzeteket.

A portugálok megpróbálták átívelni a lengyel védelmet, ám a magas lengyel védők ellen esélyük sem volt. Aztán Ronaldo egy lapos lövéssel próbálkozott, mit azonban Fabianski könnyedén gyűjtött be.

A lengyelek egyre jobban magukra húzták a portugálokat, akik aztán hirtelen villantak egyet: egy villámgyors kényszerítőzés után egy sarkazásból kapott passzból

Renato Sanches bombázott ballal védhetetlenül a bal alsóba.

 

Hirdetés

 

Az egyre jobban felpörgő meccs első félidejének hátra levő részében aztán mindkét csapatnak volt esélye a gólszerzésre, de több találat a lefújásig nem született.

A második félidő lengyel fölénnyel indult, az első akció azonban egy gyönyörű kombináció után Lewandowski gyönge, vetődve abszolvált, a kapus kezében landoló fejesével végződött.

Erre Ronaldo válaszolt, hasonló hatékonysággal: egy ellentámadás végén az oldalhálóba bombázott.

Aztán hosszú percekig zömmel a középpályán zajlott a játék, mintha a végjátékra gyűjtötték volna az erőt a csapatok. Végül a lengyelek támadtak ki, ám Milik közelről veszélyeztetett, de gyengén eltalált lövését begyűjtötte Rui Patricio.

A rendes játékidő végére a portugálok akartak jobban gólt szerezni, de Ronaldo a tizenhatoson belül a labda mellé rúgott, ráadásul lesgyanús helyzetből, Pepe pedig szintúgy közelről fölé fejelt, így aztán jöhetett a hosszabbítás.

Aminek az első félidejében a portugálok nagyon el akarták dönteni a meccset, és lerohanták a lengyeleket, de hiába. Igaz, hogy a fehér mezesek alig jutottak labdához – Milik lövése a kapu mellett szállt el, illetve egy kontra végén a portugál kapu előtt csorgott végig a labda –, de a győztes gólt nem tudták begyötörni.

Akárcsak a második félidőt jobban kezdő lengyelek, akiknek  lendületét egy, a pályára befutó néző, illetve az őt leteperő biztonságiak törték meg. Ezt követően már akciógól nem született, bár a végére a lengyelek nagyon próbálkoztak, így jöhetett a tizenegyespárbaj.

Ahol a lengyelek közül Blaszczykowski kihagyta, Quaresma viszont nem hibázott, így a portugálok örülhettek a négy közé jutásnak.

Portugália-Lengyelország 1-1 (1-1, 1-1, 1-1), tizenegyesekkel: 5-3
Marseille, Stade Vélodrome, 62 940 néző, v.: Felix Brych (német)
gólszerzők: R. Sanches (33.), illetve Lewandowski (2.)
sárga lap: A. Silva (70.), W. Carvalho (90+2.), illetve Jedrzejczyk (42.), Glik (66.), Kapustka (89.)
Portugália:
R. Patrício – Cédric, Pepe, J. Fonte, Eliseu – W. Carvalho (Danilo, 96.) – J. Mário (Quaresma, 80.), R. Sanches, A. Silva (J. Moutinho, 74.) – Nani, C. Ronaldo
Lengyelország:
Fabianski – Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk – Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec, 98.), Grosicki (Kapustka, 82.) – Milik, Lewandowski
 
 

Hirdetés