Ejtették a vádat a bicskával zászlórudat tompító férfi ellen

A marosvásárhelyi székely szabadság napjának egyik legabszurdabb epizódja volt. Most zárult le.
Hirdetés
A hatóságok ejtették a vádat a márciusban Marosvásárhelyen a székely szabadság napja alkalmából szervezett megemlékezés egyik résztvevője ellen, aki zsebkést viselt magánál. A vádejtésről az érintett személy nyilatkozott a Marosvásárhelyi Rádiónak szerdán – írja az MTI. 
 
A férfit a hatóságok a március 10-i megemlékezésen állították elő, aki akkor az MTI-nek elmondta, hogy személyes használatra volt nála a bicska, és azért vette elő, hogy lefaragja egy, a csendőrség által kifogásolt zászlórúd hegyes végét. Mindezt az egyenruhások szeme láttára tette, eszébe sem jutott, hogy a zsebkése fegyvernek minősül.
 
A bicskát elővevő férfit a helyszínen kihallgatta a csendőrség, majd bekísérték egy rendőrőrsre, ahol jegyzőkönyvbe vették a történteket. Ellene büntetőjogi vizsgálatot indítottak, de a veszélyes tárgy viselésére vonatkozó vádat a június 23-i bírósági tárgyaláson ejtették, és beszüntették az eljárást.
 
A csendőrség nyolcvannégy embert bírságolt meg összesen 70 800 lej értékben a marosvásárhelyi megemlékezés és tüntetés alkalmából. Az érintettek a bírságolási jegyzőkönyvek többségének megsemmisítését kérték a bíróságon. 
 
A büntetéseket annak ellenére rótták ki, hogy a megemlékezés és a felvonulás rendbontások nélkül zajlott le. A csendőrség azzal indokolta döntését, hogy a megemlékezés utáni felvonulásra a szervezők nem rendelkeztek hatósági engedéllyel, így az törvénytelenül zajlott.
 
A fenti képünk épp azt a mozzanatot örökíti meg az idei vásárhelyi felvonuláson, amikor a csendőrök elkobozták a zászlórudakat arra hivatkozva, hogy hegyes a végük, és sérüléseket okozhatnak.

Hirdetés