EMNP: törvénytelenül alakult meg a körösfői tanács

Feljelentést tesznek az ügyben.
Hirdetés

Feljelentést tesz az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Kolozs megyei szervezete amiatt, hogy állításuk szerint Körösfő helyi önkormányzati testülete törvénytelenül alakult meg.

A párt keddi közleménye szerint Soós Sándor megyei elnök és Mihály Ágnes, a körösfői EMNP-szervezet elnöke hétfőn sajtótájékoztatón elmondták: a Néppárt négy képviselője nem vett részt a helyi tanács alakuló ülésén tiltakozásképpen amiatt, hogy az RMDSZ nem kívánt tárgyalni javaslatukról, hogy a község önkormányzatában lépjenek koalícióra.

A körösfői tanács úgy alakult meg hétfőn, hogy a Néppárt bojkottja miatt nem volt jelen a tanácsosok kétharmada, ez pedig törvénytelen – mondták. Körösfőn az RMDSZ-nek öt, az EMNP-nek négy tanácsosa van, a PSD és a PNL egy-egy képviselővel van jelen a testületben.

Az EMNP tanácsosai azért bojkottálták az önkormányzati testület alakuló ülését, mivel az RMDSZ elzárkózott együttműködési javaslatuktól. Az RMDSZ-es körösfői tanácsosok arra hivatkoztak, hogy a megyei vezetés nem támogatná az együttműködést, viszont Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke azt válaszolta Soós megkeresésére, hogy a helyieknek kell dönteniük az ügyben.

Hirdetés

Soós Sándor szerint a Néppárt azt szerette volna, hogy a helyi tanácsok megalakulása során minél több településen magyar alpolgármester legyen és erős, koalíciós magyar frakció alakuljon. Ám Csoma Botond „félvállról vette” a megkeresésüket, az RMDSZ pedig inkább a román pártokkal működik együtt – mondta.

„Már előre jeleztük: amennyiben az Szövetség képviselői nem hajlandóak tárgyalóasztalhoz ülni, úgy a magyar képviselet maximalizásáért kényszerítő- és figyelemfelkeltő lépéseket kell tegyünk. Ilyen volt képviselőink körösfői távolmaradása is, ám úgy tűnik, az RMDSZ nem fél – politikai érdekeinek védelmében – a törvénytelenség útjára lépni. Mivel nem maradt más eszközünk a kialakult helyzet tisztázására, a törvénytelen alakulóülés miatt feljelentést teszünk, és felszólítjuk Csoma Botondot, hogy adjon magyarázatot és tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a Kolozs megyei magyar–magyar együttműködés megvalósulhasson” – mondta a Néppárt Kolozs megyei elnöke.

Hirdetés