Egyszerűsíti a bürokráciát a kormány

Emailen is lehet majd dokumentumokat küldeni, illetékeket helyben, bankkártyával lehet fizetni.
Hirdetés

A bürokráciát egyszerűsítő sürgősségi rendeleteket készül elfogadni a bukaresti kormány, és arra ösztönzi a hivatalokat, hogy a papíralapú ügyintézésről térjenek át az elektronikus megoldásokra – jelentette be Dacian Cioloș kormányfő.

A miniszterelnök az erkölcsi bizonyítványt hozta fel példaként, amelyet eddig egy sor személyes irat kiállításához megköveteltek a hatóságok: ezentúl, ha egy hivatal a kérvényező priuszára kíváncsi, magának kell beszereznie azt, és nem szabad arra kényszerítenie az ügyfelet, hogy bizonylatokat sétáltasson egyik hivataltól a másikig – magyarázta Cioloș.

Egy sor kérvény benyújtásánál az állam lemond a közjegyzői hitelesítés igényéről: az átvett másolatokat a hivatalnokok fogják hitelesíteni az eredeti iratok felmutatása alapján.

Azoknak az állami intézményeknek, amelyek a kérvényező személyazonossági igazolványának másolatát kérik, ezentúl e-mailen is be kell fogadniuk az igényelt dokumentumokat, ennek érdekében pedig 30 napon belül közzé kell tenniük az ügyintézésre használható internetes címüket.

Hirdetés

A kedden elfogadott csomag több illetéket is eltöröl, továbbá arra kötelezi az állami hivatalokat – amelyek eddig kincstárhoz küldözgették az ügyfeleket különböző illetékek miatt –, hogy tegyék lehetővé az illetékek bankkártyával történő kifizetését.

A tavaly novemberben hivatalba lépett szakértői kormány fontos célkitűzése volt, hogy a rendelkezésre álló egy év alatt az állami hivatalokat a polgárok szolgálatába állítsa – magyarázta Dacian Cioloș. A miniszterelnök azt ígérte, hogy kormánya a polgárok és hivatalok kapcsolatát javítani hivatott mostani intézkedéscsomag után a reálgazdaság szereplőinek életét megkeserítő bürokráciát is egyszerűsíteni fogja.

Hirdetés