Napi 1,5 millió euróba fáj a Brexit a hazai exportőröknek

Ma nyolc százalékkal gyengébb a font a lejjel szemben, mint a múlt hét elején.
Hirdetés
A romániai exportőröket napi 1,5 millió euró veszteség érheti a brit font gyengülése miatt – jelentette ki hétfőn Mihai Ionescu, az országos exporttanács társelnöke.
 
A tisztségviselő egy szakmai konferencián fejtette ki, hogy a font előrevetített 15 százalékos gyengülése mellett a Nagy Britanniába árut szállító romániai cégek a hatályos kereskedelmi szerződések alapján napi 1,5 millió eurót veszíthetnek.
 
Közölte, Románia és Nagy-Britannia kétoldalú kereskedelmi forgalmának értéke eléri az évi 4 milliárd eurót, amiből a román export 2,4 milliárd eurót tesz ki, a Romániába érkező brit import értéke 1,6 milliárd euró. Ionescu szerint a kedvező román mérleg az idén is megmaradhat, mert az első negyedévben a román export 15 százalékkal nőtt, miközben az import 5 százalékkal bővült.
 
A Nagy Britanniába irányuló román export 
  • 47 százalékát gépek és felszerelések alkotják, 
  • 23 százalékát a készruhák,
  • 18 százalékát a jármű és -alkatrészek.
Az exporttanács társelnöke azt kérte a hatóságoktól, fogadjanak el kompenzációs intézkedéseket a Brexit által veszteséget elszenvedő román exportőrök támogatására.
 
Ma a Román Nemzeti Bank árfolyama szerint a font csaknem 8 százalékkal gyengült a lejhez képest a múlt hét eleji árfolyamhoz mérten.

Hirdetés