Portugália antifutballal jutott a legjobb nyolc közé

Focimeccs foci és kaput találó lövések nélkül, a végén egy 30 másodperces drámával az antifutballt játszó Portugália kiejtette az Eb-ről Horvátországot.
Hirdetés

A magyar meccs nyomot hagyott a portugálok összeállításán, a védelemből kikerült az összes csoportmérkőzésen kezdő Vieirinha és Ricardo Carvalho, helyüket a Southampton két hátvédje, Cédric és José Fonte fogalta el. A horvátok viszont összedrótozták a sérült Modricsot és Mandzukicsot, és a spanyolverés alkalmából a sárga lapoktól óvott Vida, Sztrinics és Bozovics is visszakerült a kezdőbe.

A portugál válogatott kiscsapat-mentalitással és taktikával lépett pályára és a meccs nagy részében csak a horvát támadások rombolásával foglalkozott, első kapura lövése a 25. percben jött. Ha kellett, Carvalhóék a középpályán szétrugdosták a meginduló horvátokat, és ebben a 27 portugál szabálytalanságra egyetlen sárgalapot kiosztó spanyol bíró is partnerük volt.

Támadójátékról pedig egyáltalán nem beszélhetünk egy olyan csapat esetében, amely a csoportkör 69 lövése után most 90 perc alatt csupán háromszor próbálkozott, és a rendes játékidőben negyedik mérkőzését sem tudta megnyerni.

A horvátok játéka ugyan nyomokban focit is tartalmazott, de egyrészt túl sokat ők sem kockáztattak a sikerért, másrészt Mandzukicsot egyszer sem tudták megjátszani a kapu előtt. Igazán komoly helyzetek csak a középhátvéd Vida fejesei voltak, de egyik sem volt pontos. Három perccel a hosszabbítás vége előtt is még mindig 0-0 volt a kaput eltaláló lövések száma, aztán jött a csattanó: Perisics fejese kijött a jobb kapufáról, az ellentámadásból pedig a portugálok először helyzetbe tudták hozni Ronaldót. Szubaszics ugyan jól zárta a rövid sarkot, de a kipattanóra érkezett Quaresma és a hálóba fejelt. A foci megmutatta igazságtalan arcát, a 11-esekre spekuláló portugálok egy jó adag szerencsével kiejtették az aktívabb horvátokat.

Hirdetés

A negyeddöntőben Lengyelország lesz Portugália ellenfele.

 

Horvátország–Portugália 0-1 – hosszabbítás után
Lens, Stade Bollaert-Delelis, 33 523 néző. Vezette: Carlos Vellasco Carballo (spanyol)
Horvátország: Szubaszics – Szrna, Corluka (Kramarics, 120.), Vida, Sztrinics – Modrics, Badelj – Brozovics, Rakitics (Pjaca, 110.), Periszics – Mandzukics (Kalinics, 88.).
Portugália: Rui Patrício – Cédric, Pepe, Fonte, Raphael Guerreiro – Joao Mário (Quaresma, 87.), Adrien Silva (Danilo, 108.), William Carvalho, André Gomes (Sanches, 50.) – Nani, Cristiano Ronaldo. 
Gólszerző: Quaresma (117.)
Sárgalap: William Carvalho (78.)

Hirdetés