A hőségben beindultak a vérszopó szörnyek is!

Nem, nem a vámpírok. A kullancsok. És vigyázzunk velük, mert súlyos betegség hordozói lehetnek.
Hirdetés

A hirtelen jött melegben nem csak az emberek kirándulási, a kullancsok táplálkozási kedve is megnőtt. Ennek megfelelően június hónap folyamán ugrásszerűen megnövekedett azon személyek száma, akik kullancs-csípés miatt jelentkeztek a kórházak sürgősségi ügyeletein, számol be a voceatransilvaniei.ro.

Dr. Demeter Ferenc, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója azt nyilatkozta, hogy májussal ellentétben, amikor csupán 22 kullancs-csípést diagnosztizáltak, június elejétől összesen 111 kullancs csípte beteget kezeltek, közöttük 42 gyermeket. Az igazgató szerint súlyos esetet nem észleltek, és csak néhány esetben volt szükség antibiotikumos kezelésre és a Lyme-kór kivizsgálására.

Mit tehetünk a kullancsok ellen? Mert nem zárkózhatunk be a hűvös szobába egész nyáron, ugye. Nos, az orvosok azt ajánlják, kerüljük el a birka- és kecskenyájakat. És ha ez nem sikerül, hát ne üljünk oda, ahova a jószág ül. És ha mégis megtesszük, akkor nézzük végig testünket, mert előfordulhat, hogy beleakadt egy kullancs. Vagy több. Persze megtehetjük azt is – sőt, tegyük is meg! – hogy beszerzünk egy kullancsriasztó szert. 

És ha minden óvintézkedés ellenére mégis belénk bújik a kis vérszopó, ne tépdessük. Inkább forduljunk orvoshoz. Értenek hozzá. Egy kis kellemetlenség árán megelőzhetjük a nagy bajt. A Lyme-kór igen súlyos károkat tud okozni.

Hirdetés