Megszavazták: alkalmazhatják rokonaikat a törvényhozók

A honatyák megunták, hogy az ANI és a bíróság folyton cseszegeti őket.
Hirdetés

Megszavazta szerdai együttes ülésén a parlament két háza azt a módosítást, amelynek értelmében a képviselők és szenátorok jogállásáról szóló törvény 38. cikkelyének 11. bekezdését úgy kell értelmezni, hogy ne lehessen összeférhetetlenséggel vádolni a honatyákat, akik 2013. augusztus 21. előtt szerződtették valamely rokonukat képviselői irodájukba. A rokonok alkalmazását tiltó bekezdés ugyanis ekkor került a törvénybe.

A törvényhozók szinte egyhangúlag, 306 támogató szavazattal, egy tartózkodással fogadták el a módosító javaslatot, amelyet két PSD-s kollégájával együtt Márton Árpád RMDSZ-képviselő nyújtott be májusban. A PNL bírálta ugyan a tervezetet, de nem szavazott ellene.

A Hotnews által megszólaltatott jogi szakértők szerint a törvényhozók ezzel gyakorlatilag megszüntették az érdekütközés büntethetőségét a családtagok, rokonok alkalmazása tekintetében, és lehetővé tették, hogy ezentúl nyugodtan alkalmazzák rokonaikat.

A honatyák annak ellenére szavazták meg a számukra nagyobb biztonságot nyújtó rendelkezést, hogy az érdekütközéseket vizsgáló Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) korábban jelezte: 2013. augusztus 21. előtt is érvényben voltak olyan törvények (például az összeférhetetlenségi törvény vagy a büntetőtörvénykönyv idevágó paragrafusai), amelyek tiltották a rokonok szerződtetését a képviselők és szenátorok területi irodáiba.

2011 és 2015 között az ANI 56 közigazgatási, illetve 26 büntetőjogi összeférhetetlenséget állapított meg képviselők és szenátorok esetében. Ezek közül a bíróságon az ANI 22 közigazgatási összeférhetetlenségi ügyben nyert jogerősen, egyben veszített, a többiben még nem született jogerős ítélet. A büntetőjogi összeférhetetlenségi ügyekben a bíróság 18 esetben ítélt meg felfüggesztett börtönbüntetést, 3 esetben közigazgatási bírságot, öt esetben pedig még folyik a büntetőper.

Az egyik elítélt épp az RMDSZ-es Máthé András Levente, akit tavaly a bíróság fél év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, mert a feleségét szerződtette a képviselői irodájába.

Hirdetés