Szent László Napok: a „vár- és térfoglalás” útján

Debrecen partnerséget ajánlott Nagyváradnak az Európa kulturális fővárosa címért folytatott versenyben a városünnep nyitógáláján.
Hirdetés

Focis felütéssel nyitotta meg Zatykó Gyula főszervező az idei Szent László Napokat hétfő este. Az éppen zajló labdarúgó Eb-re utalva úgy fogalmazott: ahogyan nemzeti válogatottunk helyt áll a pályán, úgy kell helyt állanunk nekünk is apaként, anyaként, mérnökként, orvosként vagy rendezvényszervezőként a hétköznapokban. „Hajrá, magyarok!” – „buzdította” Nagyvárad magyarságát Zatykó.

Papp László, Debrecen polgármestere partnerségi ajánlattal érkezett Szent László városába. „Büszkék kell lennünk kultúránkra, melynek szerves része Nagyvárad és Debrecen szövetsége is. Regionális együttműködésünket folytatnunk kell, s ennek jeleként partnerséget ajánlunk a nagyváradiaknak: érjük el közösen, hogy 2023-ban Debrecen Európa Kulturális Fővárosa lehessen” – mondta Papp.

Nagyvárad önkormányzata is képviseltette magát Huszár István alpolgármester személyén keresztül, aki szerint a Szent László Napoknak, illetve a városnak nem Kolozsvárról vagy más városból kell mintákat követnie, hanem egy sajátot kell megteremtenie.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztrériumának kultúráért felelős államtitkára is biztató híreket hozott. „Értékőrző és értékteremtő munkát kell végeznünk, s ennek szellemében szorgalmazzuk, hogy a jövő évtől a Szent László Napok is az állandó támogatásban részesülő fesztiválok között szerepeljen a magyarországi költségvetésben” – jelentette ki az államtitkár.

Hirdetés

„Kilencszáz év után is visszavárjuk oltalmazó Szent László királyunkat, hiszen nemzetünknek ismételten védelemre van szüksége” – mondta Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és a Szent László Napok mindenkori házigazdája. Tőkés – a migránsválság kontextusában – arról beszélt, hogy Európa elvesztette hitét és önbecsülését, és azt mondta, a lovagkirály szellemiségével kell védelmeznünk Európát, az anyaországot és a külhoni magyarokat. „A vár- és térfoglalás útján járva kell haladnunk, s ideje kezünkbe vennünk sorsunkat. A boldog Váradot emeljük ki boldogtalanságából, s így adjuk át az utókornak” – fogalmazott.

A gálán fellépett Petrás Mária és a Muzsikás együttes.

Hirdetés