Az RMDSZ a nyelvi jogoktól teszi függővé a koalíciót Kolozs megyében

A szövetség a mérleg nyelvét képezi – de csak a megyében, Kolozsváron nem. Protokollumot íratnának alá a koalíciós partnerükkel.
Hirdetés

Érdekes helyzet állt elő az önkormányzati választások után Kolozs megyében, a politikai erőviszonyok tekintetében: mint arról korábban beszámoltunk, az RMDSZ-nek mind a városi, mind a megyei képviselete megerősödött, a szövetség politikai súlya azonban nem azonos a városi és a megyei önkormányzatban.

Míg a kolozsvári városi tanácsban megerősödött, de távolról sem vált megkerülhetetlenné a 27 tagú tanácsban mandátumot szerzett 5 tagú magyar képviselet, addig a Kolozs megyei tanácsban mindkét bejutó román politikai alakulatnak szüksége van a 7 tagú RMDSZ-frakcióra a többség kialakításához – tudósít a szövetség közleménye.

Mint ismeretes, a megyei tanácsban a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) 18, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) 12, az RMDSZ-nek pedig 7 képviselője van. Ilyenformán a szövetség a mérleg nyelvévé vált: a két nagy politikai párt közül egyik sem alakíthat többséget – és így nem szerezheti meg az önkormányzat elnöki tisztségét sem – az RMDSZ támogatása nélkül.

Az RMDSZ mindkét politikai alakulat irányában nyitott a tárgyalásra, azonban vannak feltételei. A Kolozs Megyei Állandó Tanács és a Kolozsvári Városi Választmány együttes ülésein a napokban az az álláspont körvonalazódott, hogy a további koalíciót a kölcsönös tisztelet, illetve a kisebbségi nyelvi jogok érvényesítésének felvállalásától teszi függővé.

Hirdetés

Ennek megfelelően azzal a kéréssel fordultak mindkét lehetséges partnerszervezet felé, hogy egy protokollumban vállalják azoknak a tanácsi határozatoknak az elfogadását, amelyek a 20 % alatti magyar közösségek számára is lehetővé teszik, hogy városuk, településük nevét a hivatalos helységnévtáblákon anyanyelvükön is megjeleníthessék.

„Meggyőződésünk, hogy az Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó Kolozsváron és Kolozs megyében csak azzal a politikai alakulattal köthetünk középtávú együttműködési megállapodást, amely hajlandó ezt a 12 éve megoldásra váró kérdést mindenki számára átlátható és felvállalható módon rendezni” – szögezi le közös nyilatkozatában Csoma Botond megyei és Horváth Anna kolozsvári RMDSZ-elnök.

Hirdetés