Az angolok a biztos magyar továbbjutásért is játszottak, de hiába

Wales viszont óriásit alakított: hazazavarták az oroszokat, s ezzel csoportelsők lettek.
Hirdetés

Az oroszokat szétkontrázó Wales nyerte a B csoport küzdelmeit a labdarúgó Európa-bajnokságon, miután az angol válogatott csak gól nélküli döntetlent játszott Szlovákiával. Gareth Bale pedig bejelentkezett a gólkirályi címre.
 

Hazamennek az orosz legények

Az oroszok játékán egy percig sem érződött, hogy győzelmi kényszer alatt játszanak, védelmük már az első percben engedte kapura lőni Bale-t, azonban Akinfejev nagyot védett. Wales csapata tökéletesen játszotta át az orosz lestaktikát, 20 perc alatt két gólt is szerezve a védősor mögé belőtt és befutott labdákból: előbb Aaron Ramsey lódult meg Joe Allen tökéletes indításával, majd Neil Taylor lőtte be saját kipattanóját. Hogy több gól nem született az első félidőben, az az egyetlen értékelhető teljesítményt nyújtó orosz játékos, Akinfejev érdeme, aki Bale, Ramsey és Vokes lövéseit is hárította.

A második félidőben Wales teljesen átadta a területet a körülményesen támadgató oroszoknak, és bízott Bale sebességében, aki végül csak meglőtte a harmadikat, Ramsey tökéletes ütempassza nyomán. A végén Dzjuba kétszer is szépíthetett volna, de egyszer sem találta el a kaput, az oroszok (és balhés szurkolóik) kiesésének pedig alighanem a francia csendőrök örülnek leginkább.

B csoport, 3. forduló: Oroszország–Wales 0-3

Stade de Toulouse, 28 840 néző. Vezette: Jonas Eriksson (svéd)
Oroszország: Akinfejev – Szmolnyikov, V. Berezuckij (A. Berezuckij, 46.), Ignasevics, Kombarov – Mamajev, Glusakov – Szmolov (Szamedov, 70.), Sirokov (Golovin, 52.), Kokorin – Dzjuba.
Wales: Hennessey – Gunter, Chester, A. Williams, Davies, Taylor – Allen (Edwards, 74.), Ledley (King, 76.), Ramsey – Bale (Church, 83.), Vokes.
Gólszerzők: Ramsey (11.), Taylor (20.), Bale (67.)
Sárgalap: Vokes (16.), Mamajev (64.)

És Bale berúgja a harmadikat is az orosz hálóba

Második lett a pontatlanul lődözgető Anglia

Az angol válogatott alaposan felforgatott összeállításban lépett pályára Szlovákia ellen, Roy Hodgson szövetségi kapitány hat helyen változtatta meg a kezdő tizenegyet a négy nappal korábbi mérkőzéshez képest. És ha a továbbjutás nem is forgott veszélyben, az angoloknak a walesi vezetés tudatában már győzniük kellett a csoportelsőséghez, miközben a szlovákoknak is kellett egy pont, hogy legyen esélyük a harmadik helyről továbbmenni.

Végül a második félidőben a hibátlan védekezés érdekében a támadást teljesen beáldozó, az utolsó félórában kizárólag védőket becserélő szlovákok terve vált be: sikerült kibekkelni a tizenhatosukat nagy nyomás alatt tartó, de váratlan húzásra képtelen Angliát. Hiába jött be a második félidőben Rooney, majd a Premier League-gólkirály Harry Kane, a liverpooli Skrtel vezette védelem elfejelte az összes beadást, és blokkolta a legtöbb lövést. Az angolok 27 kísérletéből mindössze öt találta el Kozácik kapuját, ebből a legveszélyesebbet Skrtel vágta ki a gólvonalról. 

Hirdetés

A hétfő esti eredmények nyomán Wales nyerte a csoportot, a második Anglia pedig a magyar csoport második helyezettjét kapja majd ellenfélnek a legjobb 16 között. Szlovákia pedig ki kell várja a hátralevő négy csoport eredményeit, hogy megtudja: befér-e a négy legjobb harmadik közé. Albániát mindenesetre már megelőzte ebben az összevetésben. 

Szlovákia–Anglia 0-0

Saint-Étienne, Geoffroy Guichard-stadion, 39 051 néző. Vezette: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
Szlovákia: Kozácik – Pekárik, Skrtel, Durica, Hubocan – Mak, Kucka, Pecovsky (Gyömbér, 67.), Hamsik, Weiss (Skriniar, 78.) – Duda (Svento, 57.).
Anglia: Hart – Clyne, Smalling, Cahill, Bertrand – Henderson, Dier, Wilshere (Rooney, 56.)  – Sturridge (Kane, 76.), Vardy, Lallana (Alli, 60.).
Sárgalap: Pecovsky (24.), Bertrand (52.) 

A csoport végeredménye: 1. Wales 6 pont, 2. Anglia 5, 3. Szlovákia 4, 4. Oroszország 1.

Hirdetés