Magyarország bezzegország lett a román médiában

A román válogatott kiesése miatt viszont rettenetesen dühösek és elkeseredettek.
Hirdetés

Aki látta a vasárnap esti román-albán mérkőzést, nehezen feledheti, ahogy a meccs végén a román tévékommentátor elkeseredetten ismételgeti: „nagy szégyen” („mare rusine”). Amint azt is, hogy a román sportközvetítések visszatérő eleme a csodálkozás afölött, hogy Magyarország fölényesen vezeti a csoportját („Ki hitte volna, hogy Magyarország ilyen autoriter módon dominálja a csoportot”, mondta a portugál-izlandi meccsen a Pro TV közvetítője).

A legnépszerűbb román sportlap, a Gsp.ro internetes oldaláról nyíló sportblogok egyikének a cikkírója ezzel a címmel közölt írást hétfőn: Nem hittem volna, hogy valaha Magyarországot kell irigyelnem a futballteljesítménye miatt.

A szerző arról értekezik, hogy a magyarok irigylésre méltóak, mert hajlandóak támadni és kockáztatni, mindig dominálni akarják a meccset.

„Ha élnének, Puskás és Albert Flórián büszke lenne rátok”

– jegyzi meg, dicsérve Bernd Storckot, aki bízik a csapat fiatalabb és idősebb tagjaiban egyaránt.

Amilyen elismeréssel írnak a magyarokról, olyan elkeserítőnek, csúfos kudarcnak tartják az Albániától elszenvedett vereség miatt az Eb-ről kiesett román válogatott szereplését.

„Siralmas”, „kínos”, „szégyenletes” – ez csak néhány jelző, amellyel a vezető sportlapok  illették a román csapat teljesítményét, megemlítve, hogy a balkáni csapat legutóbb 68 éve tudta legyőzni Romániát.

Hirdetés

A Prosport.ro és a Gsp.ro egyaránt úgy fogalmaz, hogy a válogatottat egy szerény képességű csapat küldte haza az Európa-bajnokságról. Mindkét lap az elhibázott taktikát, az óriási bakikat és az önbizalomhiányt tartja a kudarc okának.

A sporttelevíziók kommentátorai

elsősorban Anghel Iordănescu szövetségi kapitányt hibáztatták.

A trénernek sokan rótták fel, hogy a mérkőzéseken csak rövid időre küldte a pályára a 36 éves Lucian Sânmărteant, akivel a román válogatott kreatívabb, támadóbb szellemű futballt játszhatott volna. A kommentátorok úgy látták, hogy a játékosok sem tettek meg minden tőlük telhetőt azért, hogy a csapat továbbjusson a csoportból.

Mint beszámoltunk róla, Iordănescu hétfőn halálos fenyegetést is kapott. Bukarestben bekísértek a rendőrségre egy férfit, aki a segélyhívó számra telefonálva azt közölte, hogy ki fogja végezni a trénert.

Hirdetés