Külföldi politikusok részvételével zajlik a Bucharest Pride

Az egyhetes rendezvény szombaton zárul felvonulással.
Hirdetés

Kiállítások, filmvetítések, kerekasztal-beszélgetések és közösségi rendezvények szerepelnek a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű személyek jogairól és kultúrájáról szóló, hétfőn kezdődő Bucharest Pride fesztivál programjában.

Az egyhetes rendezvény szombat délután zárul a Sokszínűség menetével. A felvonuláson részt vesznek külföldi politikusok is: Michael Roth, Németország kormányának európai ügyekért felelős minisztere és Carla Delgado, aki az első transznemű személy, akit Spanyolországban parlamenti képviselővé választottak.

A tizenkettedik alkalommal megszervezett eseménysorozat idei témája a család. „A család, amelyet hárommillió román megpróbál újraértelmezni, a fogalom jelentésének korlátozásával, a család, amelytől bennünket eltiltanának” – írták közleményükben a szervezők.

Ezzel arra utaltak, hogy a Koalíció a családért elnevezésű civil szövetség május végén állampolgári kezdeményezést terjesztett a szenátus elé, amelynek célja, hogy foglalják alkotmányba: csak férfi és nő között köthető házasság. A kezdeményezéshez három millió támogató aláírást csatoltak.

A korábbi években az Új Jobboldal nevű szélsőjobb szervezet a Pride-felvonulással egyidejűleg szervezett tiltakozó menetet, arról egyelőre nincs információ, hogy az idén is felvonulnak.

Hirdetés