Leleplezné a még aktív szekusokat egy törvénytervezet

Csak az a kérdés, hogy megszavazna-e ilyesmit a parlament?
Hirdetés

Arra kötelezné egy törvényhozási kezdeményezés az egykori Szekuritáté tisztjeire, informátoraira, besúgóira vonatkozó dokumentumokat őrző állami intézményeket, hogy minden ilyen iratot vonjanak ki a titkosítás alól és adjanak át a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanácsnak (CNSAS).

Dan Cristian Popescu PNL-képviselő tervezetének az a célja, hogy leleplezze a hajdani Szekuritáté teljes személyzetét. Olyan dokumentumokra vonatkozik, amelyeket még nem hoztak nyilvánosságra és jelenleg a hírszerző szolgálat (SRI), a külügyi hírszerzés (SIE) és a védelmi minisztérium archívumaiban vannak.

Popescu szerint a CNSAS megkapta ugyan az egykori kommunista titkosrendőrség irattárának jelentős részét, de a titkosszolgálatok archívumában jelenleg is mintegy 100 ezer átvilágítatlan dossziét őriznek.

Az iratok zár alatt tartása azt a gyanút táplálja, hogy a dokumentumok alapján azonosítható személyek jelenleg is aktívak és befolyásolhatják az ország gazdasági, társadalmi, politikai életét – indokolja kezdeményezését a PNL-képviselő. Noha a tervezet nem szab meg büntetést ilyen esetekre, az esetleg érintett személyeknek a közvélemény nyomására vissza kell vonulniuk, ami jótékony hatással lenne a társadalom egészére – írja Popescu az indoklásban.

Hirdetés