Bármi jó, csak ne az RMDSZ…

A Maros megyei „román RMDSZ” nem és nem és nem akar összejönni. Legalábbis a liberálisoknak.
Hirdetés

Újra összeáll a kis USL (Szociál-Liberális Szövetség – a szerk.) Maros megyében. A liberálisok tálcán kínálják fel a PSD-nek (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) a Megyei Tanács elnöki tisztségét. Ciprian Dobre PNL-s (Nemzeti Liberális Párt – a szerk.) vezető azt állította, hogy ez jobb megoldás, mintha az „RMDSZ kapná meg”. Bár Kelemen Hunor Szövetsége szerezte meg a legtöbb (15) megyei tanácsi mandátumot, Dobre a PSD-vel akar többséget létrehozni, azt állítva, hogy az RMDSZ „semmilyen tárgyalást nem akart folytatni”. Az RMDSZ Maros megyei elnöke, Brassai Zsombor viszont cáfol: azt állítja, hogy minden politikai partnerrel folytatják a tárgyalásokat és szerinte Ciprian Dobre „pánikba esett” és ezért folyamodott ehhez az „elhamarkodott” javaslathoz, miközben „nem illik elébe menni a tárgyalásoknak és ilyen kijelentéseket tenni”.

A június 5-i választáson az RMDSZ szerezte meg a legtöbb megyei tanácsi mandátumot, szám szerint 15-öt, de nincs többsége. Ezzel szemben a PNL és a PSD 10-10 mandátumhoz jutott. Ilyen körülmények között a liberális Ciprian Dobre, aki még mindig a Maros Megyei Tanács elnöke, kénytelen volt a Facebookon „bedobni”, ahogy ő maga mondta a Gândulnak, a következő „hipotézist”: „A Maros PNL felajánlja a PSD-nek a Megyei Tanács elnöki tisztségét azzal, hogy az egyik alelnök PNL-s, a másik pedig nyilvánvalóan RMDSZ-es legyen.” 

„Semmint az RMDSZ-é legyen…

Ez egy ajánlat. A PSD akár el is utasíthatja. Bedobtam egy hipotézist, amit a PSD eddig, úgy látom, kizártnak tart. Legalább egy választ elvárok”, mondta Ciprian Dobre.

Mi képezte e javaslat alapját? Az a tény, hogy „nem cseng a telefon”. Sem a PSD, sem az RMDSZ részéről, holott a liberálisok folyamatosan erre várnak, állítja Dobre. Ezért hozta nyilvánosságra a javaslatot, „utolsó lehetőségként”, tekintettel arra, hogy az RMDSZ-esek „semmilyen formában nem akartak szóba állni”, a szociáldemokraták pedig „csak az RMDSZ-esekkel tárgyalnak”, és ezzel akarja ez utóbbiakat „valahogy” tárgyalásokra kényszeríteni.

A másik oldalon a Maros megyei RMDSZ elnöke, Brassai Zsombor meglepetésének adott hangot az ajánlat miatt, leszögezve, hogy a tárgyalások még nem fejeződtek be.

Dobre azonban azt állítja, hogy a szociáldemokratáknak tett ajánlattal nincs szó az USL helyi szintű helyreállításáról.

„Az USL-ben az RMDSZ nem volt benne. Ez a szövetség viszont az RMDSZ-re is vonatkozik. Azért mégiscsak van néhány polgár ebben a megyében, akik megszavaztak a 35 tanácsosból 20-at, akik PSD-sek, PNL-sek és azt hiszem, ennek a két politikai szervezetnek tárgyalnia kellene egymással. Másrészt Maros megye bizonyos polgárai az RMDSZ-re szavaztak. Nekik 15 tanácsosuk van. Nem zárható ki egy tárgyalás két olyan Maros megyei politikai erő között, melyek 20 tanácsost adnak a 35-ből”, mondta a Gândulnak Ciprian Dobre, a Maros Megyei Tanács elnöke.

Arra a kérdésre, hogy a Maros MT elnöki tisztségére vonatkozó ajánlatot miért a PSD-nek tették és nem a Maros Megyei Tanácsban legtöbb mandátummal rendelkező RMDSZ-nek, Dobre ezt válaszolta: „Semmint az RMDSZ-é legyen… Mit engedhetnénk át nekik (a szociáldemokratáknak – a szerz.) egyebet? Mit tegyünk, ha ők még csak fel sem hívnak minket. Valamiképpen tárgyalásra akarjuk kényszeríteni őket. Nyilvánosságra hoztam egy javaslatváltozatot.”

Ezzel szemben a Maros megyei RMDSZ elnöke, Brassai Zsombor szerint Ciprian Dobre „pánikba esett”, „túl gyorsan” állva elő ezzel az ajánlattal, miközben a tárgyalások még nem fejeződtek be.

Hirdetés

„Két lehetőségünk van: vagy a PSD-vel vagy a PNL-vel tárgyalunk. Azt hiszem, ezen a héten befejezzük a tárgyalásokat, bár látom, hogy egyes partnerek, mint például Ciprian Dobre úr, túl hamar előálltak egy nyilatkozattal, de én megvárom a tárgyalások lezárását, tekintettel arra, hogy a PNL és a PSD is tárgyalásokra hívott, ahogy az normális is. Nem illik elébe menni a tárgyalásoknak és ilyenfajta kijelentéseket tenni. Tiszteletben tartom az ezzel a kérdéssel kapcsolatos viselkedését és álláspontját, de azt hiszem, túlságosan elsiette a nyilatkozatát”, mondta a Gândulnak Brassai Zsombor.

Másrészről Dobre azt állítja, hogy az RMDSZ-esek „semmilyen formában” nem akartak tárgyalni a liberálisokkal.

„A telefonunk nem szólalt meg. Nem szólal meg a telefon.

Mi folyamatosan várunk. A PSD sem nagyon akarta, ezért hoztam nyilvánosságra (az ajánlatot – a szerz.). Utolsó lépésként. Amikor egy hete vársz, és nem szólal meg a telefonod…. és a PSD csak az RMDSZ-szel tárgyal…”, tette hozzá Dobre.

Sőt, Brassai Zsombor azt állítja, hogy „mindenkivel” tárgyalnak és ilyenfajta helyzetre még nem volt példa.

„A megfelelő pillanatban mi is előállunk majd a saját nyilatkozatunkkal. Mégiscsak négyévnyi közigazgatásról van szó és ugyanakkor a Maros megyei politikai légkörről is. Végig kell gondolnunk, tárgyalnunk kell, megbeszéléseket folytatnunk, meg kell néznünk, hogyan lesz a legjobb. A mi célunk valójában az, hogy véget akarunk vetni a Maros megyei politikai harcoknak”, részletezte Brassai Zsombor.

Arra a kérdésre, hogy felülvizsgálná-e az ajánlatát, ha az RMDSZ részéről „megcsörrenne a telefonja”, Dobre azt válaszolta, hogy „korai” még erről beszélni. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy milyen más változatot vennének számításba a liberálisok, Dobre leszögezte, hogy „erről csak a tárgyalások alapján lehet véleményt mondani”.

Dobre ugyanakkor fontosnak tartotta leszögezni, hogy „legalábbis helyi szinten a dolgoknak van egy bizonyos logikájuk”, ezzel Vasile Gliga PSD-s elnök kijelentésére utalva, aki a választási kampány elején azt javasolta, hogy „a Maros megyei román politikai erők hozzanak létre egy «román RMDSZ-t»”.

Hirdetés