A bányászokat és a diákokat is szekus besúgó vezette az Egyetem téren, 1990 júniusában

Miron Cozma és Marian Munteanu is tagadja, hogy jelentett volna, de minden ott van a dossziéjukban.
Hirdetés

Miron Cozma egykori bányászvezér 1977-től hat éven át Paul fedőnéven jelentett Ceauşescu titkosrendőrségének, a Szekuritáténak – derül ki az átvilágító testület (CNSAS) irattárában található dossziéjából.

Az Adevărul szerint Miron Cozma sokat és részletesen jelentett munkatársairól. Cozma a múlt héten szintén az Adevărulnak adott interjújában keményen ostorozta szekusmúltja miatt Marian Munteanut, az 1990 júniusi Egyetem-téri diákdemonstrációk vezéralakját. Munteanuról szintén mostanában derült ki, hogy évtizedekkel ezelőtt beszervezte a Szekuritáté.

Cozma a múlt heti interjúban azzal dicsekedett, hogy szekusokat és párttitkárokat vert meg, a kommunista rendszerben lázadó volt, rocker, akinek összetűzései voltak az államhatalommal.

A dossziéban levő iratok szerint a Szekuritáté valóban tudta, hogy Cozma nehéz természetű, önfejű és lázadó jellem, ezért úgy döntöttek, hogy ha a beszervezése nem sikerül, ha Cozma ellenszegül, akkor nem erőltetik a dolgot. De az akkor 23 éves Zsil-völgyi bányaipari almérnök készséggel vállalta, hogy jelentéseket ír kollégáiról és a munkahelyén tapasztaltakról. Írt is, a munkahelyi hanyagságról, főnökei, munkatársai jellemhibáiról, mulasztásairól, jelentette, hogy egyik kollégája Jehova tanúja, a másik iszákos, a harmadik morgolódik a munkahelyi szabályok ellen, a negyedik lusta.

Besúgói pályafutása azzal ért véget, hogy 1983-ban belépett a Román Kommunista Pártba, a Szekuritáté pedig leszállt róla. Az illetékes szekus jelentésében azt írja, hogy Cozma igen hasznos forrás volt, a Szekuritáténak nagy hasznára voltak az információk.

Az Adevărul a leleplező anyag publikálása előtt is megkereste Cozmát, aki továbbra is határozottan tagadta, hogy együttműködött volna a Szekuritátéval.

Marian Munteanu is besúgó volt

Az Adevărul a múlt héten közölte, hogy az 1990. júniusi bukaresti diák tüntetések vezetője, Marian Munteanu is együttműködési megállapodást írt alá a Szekuritátéval. Az akkor elsőéves bölcsészhallgató Munteanut 1988-ban szervezték be és egy évig Ioan néven jelentett a titkosrendőrségnek. Legfőbb feladata az volt, hogy nyomon kövesse egy Portugáliából érkezett vendégtanárának mozgását és tevékenységét, az egyetemista pedig eleget is tett tartótisztjei elvárásainak. Munteanu elhallgatta és jelenleg is tagadja besúgómúltját, az Adevărul a CNSAS-dossziéja alapján leplezte le.

Bányászjárás – „Halál az értelmiségre!”

Ion Iliescu
Hirdetés

Miron Cozma vezette a Zsil-völgyi bányászokat 1990 júniusában Bukarestbe, akik Ion Iliescu akkori államelnök hívására több ezren érkeztek vonatokkal a fővárosba, hogy szétoszlassák a PNL és a PNŢCD által az Egyetem-téren április végétől szervezett kommunistaellenes demonstrációkat.

A megmozdulásokon tízezrek vettek részt. Miután az állami rendfenntartó erők durván, fegyveres fellépéssel, de sikertelenül próbálta feloszlatni a demonstrálókat, Ion Iliescu Bukarestbe hívta a feltüzelt Zsil-völgyi bányászokat, akik brutálisan szétverték az Egyetem-téri tüntetést és a két történelmi román párt székházát, valamint független lapok szerkesztőségeit.Nagyon megverték Marian Munteanut is.

A hivatalos mérleg szerint hatan meghaltak, több százan megsebesültek az agresszióban, de bántalmazottak egyesületei szerint mintegy száz ember halt meg a bányászjárásban. Ion Iliescu utólag megköszönte a bányászoknak, hogy rendet tettek Bukarestben.

Miron Cozma 1990 óta öt bányászjárást vezetett Bukarestbe. 1999-ben 18 év szabadságvesztésre ítélték. Ion Iliescu 2004-ben elnöki kegyelemben részesítette, de a döntést később visszavonták. Cozma többszörös büntetéscsökkentés nyomán végül 2007 végén szabadult a börtönből. Jelenleg Temesváron él.

Marian Munteanut a PNL főpolgármesterjelöltként akarta indítani Bukarestben a június 5-i helyhatósági választásokon, de röviddel a jelölési határidő előtt visszavonták.

Hirdetés