Egy magyarországi hajléktalan volt a kulcsfigura a temesvári maffia „sakktábláján”

A bánsági ingatlanmaffiának szüksége volt egy fiktív telektulajdonosra, akit Magyarországról szerveztek be. A hajléktalan férfi ítélethirdetés előtt elhunyt. Vagy megölték?
Hirdetés

A temesvári ingatlanmaffiáról szóló botrány még 2008 februárjában robbant ki, amikor egy szír milliomos  majdnem megvásárolt egy olyan telket, amely a temesvári önkormányzat tulajdonában állt, csakhogy a tranzakciót nem az önkormányzat, hanem a helyi ingatlanmaffia főnöke bonyolította volna le – hamis iratokkal, a két fél tudta nélkül. Az esetnek köszönhetően kiderült: a maffiafőnök, Ionelaş Cârpaci korábban ugyanezzel a módszerrel adott el egy másik telket, amelyiknek a területén utólag egy tömbház épült. A temesvári lakásmaffia a gyanú elterelésére hátrányos helyzetű civil személyeket tüntetett fel tulajdonosként. Az előbb említett esetben a fogyatékkal élő romániai Crăciun Cârpaci-ot és egy magyarországi hajléktalant, Barabás Pált – írja az Adevărul.

A bírósági tárgyaláson a csalás megszervezője, Kelemen Ferenc elmondta: egy magyarországi üzletemberen, Balogh Zsolton keresztül jutottak el a hajléktalan Barabás Pálhoz. Mindezért Ionelaş 30 ezer eurót fizetett ki a két csalónak, akik egy közjegyzővel kiállítatták a Barabás Pál nevére szóló hamis birtoklevelet, amelyiken visszaszolgáltatott ingatlanként szerepelt a szóban forgó telek. A hajléktalannak állítólag  annyi haszna volt az esetből, hogy Balogh Zsolt bevonta őt egy vállalkozásába.

Miután az ügyészek felderítették az ügyet, Ionelaş Cârpaci-al és Kelemen Ferenccel együtt Barabás Pált is letartóztatták, aki viszont egészségügyi okokra hivatkozva kérte, hogy az ítélet kihirdetéséig maradhasson szabad lábon. Az ügyben első fokon 5 év 8 hónapra ítélték. A magyar hatóságok éppen a múlt héten, nem sokkal a jogerős ítélet kihirdetése előtt tájékoztatták a román legfelsőbb bíróságot: Barabás Pál időközben elhunyt. Az, hogy milyen körülmények között, egyelőre nem ismert.

Fotó: Adevărul

Hirdetés