Kizárhatják az oroszokat az Eb-ről az agresszív futballhuligánok miatt

Szó szerint véresen komolyan veszik az Eb-t az orosz és az angol drukkerek. Harmincöt sérültről számol be a sajtó, közülük négy személy állapota válságos.
Hirdetés

A legutóbbi adatok szerint összesen 35-en sérültek meg Marseille-ben szombaton, az orosz-angol meccset megelőzően és a játék ideje alatt, közülük négy személy állapota válságos. A futballhuligánok már az év eleje óta kölcsönösen hergelik egymást, így várható volt, hogy balhé lesz a Európa-bajnokság ezen csoportmeccsén. A két tábor között csütörtökön kezdődtek az összecsapások. A huligánok, mint ahogy a helyszíni fotók is igazolják, szombat délutánra gyakorlatilag háborús övezetet csináltak a városból. A rendőrség vízágyút és könnygázt is bevetett a rendbontók megfékezésére.

Forrás: AFP/Leon Neal

Forrás: AFP/Leon Neal

A meccs ideje alatt a stadionban az orosz szurkolók petárdákat hajigáltak, bengáli tüzet gyújtottak, és mindenféle tárgyakkal dobálták az angol drukkereket. Sérültekről nem érkezett jelentés. A pirotechnikai eszközök annak ellenére jutottak be a stadionba, hogy a szurkolóknak három ellenőrző ponton is meg kellett mutatniuk a csomagjaikat. Ez számos kérdést felvet az Európa-bajnokság közbiztonságával kapcsolatosan, főleg a Franciaországban érvényes terrorveszély tükrében.

 

A legtöbb sebesültet kiengedték már a kórházból, négy focirajongó állapota azonban  válságos. Összecsapások voltak Nizzában is, ahol az északír és lengyel szurkolók estek egymásnak: itt hatan sebesültek meg. A Lengyelország – Észak-Írországot vasárnap este hattól rendezik.

Hirdetés

Forrás: AFP/Leon Neal

Az UEFA egyébként kizárólag a stadionon belül történt események – lelátói zavargások, rasszista viselkedés és a petárdázás – miatt indított eljárást, és ha kellő bizonyítékot találnak az orosz szurkolók agresszivitására, akár ki is zárhatják a válogatottjukat az Eb-ről. Az UEFA tájékoztatása szerint az angol szövetséggel szemben nem kezdeményeztek vizsgálatot, mivel a lelátói rendbontásokért az a válogatott  felel, amelynek a szurkolói elkezdték a balhét.   

Hirdetés