Fegyveres támadás egy floridai melegbárban – legalább 20 halott

A támadót lelőtte a rendőrség, de egyelőre még nem sikerült azonosítani.
Hirdetés

Miközben a világ az orosz-angol meccset övező balhéra figyelt, vasárnapra virradóan 20 embert mészároltak le egy floridai melegbárban. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint a vasárnapra virradóra történt, mintegy húsz halottat követelő orlandói lövöldözés „jól szervezett” és „jól előkészített” volt.

Helyi idő szerint reggel hét órakor tartott első sajtótájékoztatóján az FBI regionális irodájának munkatársa, Ron Hopper arról beszélt, hogy egyelőre vizsgálódnak, a lelőtt merénylőnek milyen háttere lehetett, s újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: az FBI-nak vannak jelzései arról, hogy a lövöldöző férfi kapcsolatban állhatott dzsihadista terrorista csoportokkal. „De ezt egyelőre még nem mondhatjuk ki határozottan, minden lehetőséget vizsgálunk” – fogalmazott Hopper. De megerősítette:

a Szövetségi Nyomozó Iroda terrorakcióként kezeli a tragédiát.

A rendőrség azt már közölte, hogy a lövöldöző férfi nem helyi, azaz nem orlandói, de nem is floridai volt, bár személyazonosságát még nem állapították meg. Kiderült, hogy amikor hajnali kettőkor a merénylő lövöldözni kezdett, a szórakozóhelyen szolgálatot teljesítő rendőr azonnal használta a fegyverét, de nem sikerült leterítenie a férfit, aki a tűzharc után túszokat állított sorba és „megkezdte” a tömegmészárlást. A rendőrség elit rohamosztaga reggel ötkor lépett közbe, és hat óra előtt pár perccel jelentette, hogy  a tömegmészárlásnak vége, a merénylőt agyonlőtték.

Orlando polgármestere, Buddy Dyer, az orlandói rendőrfőnökkel, John Minával közösen tartott sajtóértekezletén arról számolt be, hogy az eddigi húsz halottnál valószínűleg több lesz a halálos áldozatok száma, a negyvenkét sebesült között ugyanis sokan életveszélyes állapotban vannak. A legtöbb sebesültet a lövöldözés helyszínéhez közeli orlandói kórházi központba szállították, s a kórházat hermetikusan lezárták, sem ismerősök, sem rokonok nem mehetnek be. A két másik kórházat, ahová sebesülteket szállítottak szintén lezárták. John Mina rendőrfőnök azt is elmondta, hogy amikor a rendőrség speciális rohamosztaga behatolt a szórakozóhelyre,

„ellenőrzött robbantásokat hajtott végre”, hogy elterelje a merénylő figyelmét.    

A Pulse nevű éjszakai szórakozóhely Orlandó egyik ismert melegbárja. A politikusok közül elsőként Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje reagált. „Szörnyű lövöldözés Orlandóban. A rendőrség lehetséges terrorizmus ügyében nyomoz. Sok a halott és a sebesült”  - írta Twitter-üzenetében Trump. Neil Combee, Florida állam törvényhozásának képviselője szintén Twitteren reagált, „radikális iszlám terroristák támadásáról” írt bejegyzésében. Az amerikai televíziós híradások emlékeztetnek arra, hogy egy nappal korábban szintén Orlandóban lőtték agyon a The Voice tehetségkutató műsor egyik szereplőjét, egy fiatal énekesnőt.

Hirdetés