Egyelőre egygólos sikerekről szól az Európa-bajnokság

Megvolt az első kiállítás, az első szabadrúgásgól, az első és a második cserejátékos által szerzett gól, valamint az első újoncgyőzelem a labdarúgó Európa-bajnokság második napján.
Hirdetés

Svájc nyerte a koszovói derbyt

Névleg ugyan Albánia és Svájc csapott össze a első szombati mérkőzésén, a pályán azonban a Koszovóban és Macedóniában született játékosok voltak a legtöbben – mindkét kezdőcsapatban 5-5 albán anyanyelvű, ám az egykori jugoszláv térségből származó futballista kapott helyet. Hogy a geopolitikai és nemzetiségi helyzet tovább fokozódjon, a Baselben született Xhaka-testéverek közül Taulant az albán, Granit pedig a svájci válogatott mezében szerepelt. 

A svájciak az első percekben uralták a széleket, és második szögletükből jött is a gól: Fabian Schär fejelte be a labdát az árnyékra vetődő Berisha kapus mellett. Ezt követően már jobban figyelt az albán védelem, középen esélyt sem adott az áttörésre az ellenfélnek, viszont az ő támadásaikban sem volt fantázia. Sadiku kiugrása volt a félidő egyetlen albán helyzete, de Sommer lábbal védett.

A 36. percben az albán csapatkapitány, Cana, estében rátenyerelt a labdára saját tizenhatosa előtt, és megkapta második sárga lapját. A szabadrúgást ugyan Džemaili kapufára lőtte, de emberhátrányban nem sok esélye volt az Eb-újoncnak, amelynek támadójátéka kimerült a Sadikunak szánt hosszú indításokban, aki viszont csak egyszer tudott lefordulni, akkor is az oldalhálóba lőtt. A svájciak pedig megpróbálták türelmes labdajáratással széthúzni a vezére nélkül maradt albán védelmet, de hiába játszották kétszer is tisztára Seferovićsot, Berisha megmutatta, hogy nem véletlenül véd a Lazióban.  

A végjátékban mindkét csapat szeretett volna 11-est kapni, de sem Lenjani, sem Seferović esése nem hatotta meg Carballo játékvezetőt. Az egyre kényelmesedő, már az idővel játszó svájciak a végén kapusuknak köszönhették a sikert: Sommer védte az egyedül kapura törő Gashi lövését. A megbízható, de szürke iparosfutball legyűrte a történelmi meccset játszó újonc lelkesedését, ám az egyetlen svájci gól 17 lövésből jött össze.


Albánia–Svájc 0-1

Lens, Stade Bollaert-Delelis, 33 805 néző. Játékvezető: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
Albánia: Berisha – Hysaj, Cana, Navraj, Agolli – Abrashi, Kukeli, T. Xhaka (Kace, 62.) – Roshi (Cikalleshi, 74.), Sadiku (Gashi, 82.), Lenjani. Szövetségi kapitány: Giovanni de Biasi.
Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodríguez – G. Xhaka, Behrami – Shaqiri (Fernandes, 88.), Džemaili (Frei, 76.), Mehmedi (Embolo, 62.) – Seferović. Szövetségi kapitány: Vladimir Petković.
Gólszerző: Schär (5.)
Sárgalap: Schär (14.), Cana (23., 36.), Kace (63.), Behrami (66.), Kukeli (89.), Mavraj (90+2.)
Kiállítva: Cana (36.)

Wales győzött az újoncok csatájában

Alig két órán belül három is pályára lépett az öt Eb-újonc közül, az albánok bemutatkozását a Walesé és Szlovákiáé követte Bordeaux-ban. A hangulatról a brit csapatot elkísérő több ezer szurkoló kórusa gondoskodott, bár alighanem mind elhallgattak, amikor Hamsik a teljes walesi védelmet kicselzve lőhetett – Davies pedig becsúszva mentett. A válasz gyorsan lőtt, Bale a sorfal fölött pörgetett el ravaszul egy szabadrúgást, Kozácik kapus rosz irányba indult, és a labda a hálóba pattant – Walesnek 10 perc kellett első Eb-góljához.

Bale gólja a Wales-Szlovákia mérkőzésen

Hirdetés

Ezt követően viszont leült a meccs, a szlovákok képtelenek voltak felvenni a walesiek iramát, akik brit csapattól szokatlan, három fős védősorral állították meg precízen a támadásokat. A meccs színvonalát jól tükrözi, hogy mindkét együttes passzpontossága 75 % alatt volt (Szlovákia 65, Wales 74 %) – az események felpörgéséhez Ján Kozák szlovák edző kettős cseréje kellett.

Duda ugyanis, bár védekező középpályásnak állt be, első labdaérintésből, a csapat első kaput találó lövésével kiegyenlített, a helyzet kidolgozása azonban az addig is legtöbbet próbálkozó társát, Robert Makot dicséri. A belelkesült szlovákok a következő időszakban szinte percenként lőttek kapura, de aztán kaptak egy szinte ugyanolyan gólt, amilyet lőttek – bár a csetlő-botló Ramsey „gólpassza” tudatosnak aligha nevezhető. A szintén csereként beállt Robson-Kanu azonban élt a lehetőséggel, bár Nemec fejesénél csak a kapufa mentette meg Wales (megérdemelt) győzelmét.  


Wales–Szlovákia 2-1

Stade de Bordeaux, 42 000 néző. Játékvezető: Svein Oddvar Moen (norvég)

Wales: Ward – Chester, A. Williams, Davies – Gunter, Allen, Edwards (Ledley, 69.), Ramsey (Richards, 88.), Taylor – J. Wiliams (Robson-Kanu, 71.), Bale. Szövetségi kapitány: Chris Coleman.
Szlovákia: Kozácik – Pekarík, Skrtel, Durica, Svento – Hrosovsky (Duda, 60.) – Mak, Kucka, Hamsík, Weiss (Stoch, 83.) – Duris (Nemec, 60.). Szövetségi kapitány: Ján Kozák.
Gólszerző: Bale (10.), Robson-Kanu (81.), illetve Duda (61.)
Sárgalap: Hrosovsky (31.), Mak (78.), Weiss (80.), Kucka (83.), Skrtel (90+2.)

Hirdetés