Pópákkal imádkoznak az érettségi sikeréért

A mi mindennapi kenyerünket és átmenőjegyünket add meg nekünk.
Hirdetés

A modern és európai Romániában néha egészen elképesztő dolgok törnek a felszínre, ilyen például az, amikor valamilyen vallásos-babonás szál keveredik a mindennapi dolgok menetébe. Tavaly márciusban például az azóta vádlottá avanzsált Dan Şova egykori PSD-s politikus homlokát kenegette szenátor társa szentelt olajjal a parlamentben, hogy a kollégák nehogy megszavazzák mentelmi jogának megvonását, hogy a sátáni DNA nehogy rátehesse a kezét a drága jó emberre.

És még sorolhatnánk, ez most a legújabb: a moldovai Botoşani egyik ortodox templomában minden pntek este külön szertartást tartanak érettségi előtt álló fiataloknak. Ezeken a szertartásokon több pópa (vagyis: sobor de preoţi) azért imádkozik, hogy az Úr segítse át az érettségi vizsgán a fiatalokat. És nem csak az érettségin, állítólag hatékony a fohászkodás a nyolcadikosok, de az egyetemisták vizsgái esetében is. Egész osztályok is érkeznek, osztályfőnökükkel vagy valamelyik tanárukkal. Különösen népszerűek a vizsgák előestéjén tartott szertartások.

Partenie Apostoaie, a botoşani-i Vovidania ortodox templom papja szerint a szertartás és az imádságok okosabbá teszik a vizsga előtt álló diákokat, elméjük pedig megvilágosodik.

Majd elválik az érettségin.

Hirdetés