Csalás gyanúja árnyékolja be Florea győzelmét Vásárhelyen – Percről percre

Feltűnően magas az érvénytelen szavazatok száma, elképzelhető, hogy ezek egy részét utólag érvényesíteni fogják.
Hirdetés

 

Meghaladta az öt százalékot az RMDSZ
2016-06-06 21:11:00

A megyei és a helyi önkormányzati listákra leadott szavazatok alapján.

A Központi Választási Bizottság (BEC) nyolc órakor közölte a majdnem végleges adatokat: 
  • a megyei listákra adott szavazatok 91,12 százalékát,
  • a települési listákra adott voksok 94,63 százalékát,
  • a polgármester-jelöltekre adott szavazatok 94,63 százalékát 
dolgozták fel addig.
 
Érdekes, hogy míg az EMNP jelöltjeire összesen több szavazat érkezett, mint az MPP-ire, addig az MPP 13 polgármesteri mandátumot szerzett, a Néppárt egyet sem, közösen pedig kettőt. A helyi önkormányzatokban az EMNP 206, az MPP 158 mandátumot szerzett, közösen 26-ot, a megyei önkormányzatokban az EMNP hármat, az MPP kettőt.
 
Az RMDSZ ehhez képest 195 (saját adatai szerint 196) polgármesteri tisztséget nyert el, 2265 tanácsosa jutott be helyi, illetve 51 tanácsosa megyei önkormányzatokba.
 
 
Ennél pontosabb adatokat a BEC kedd reggel közöl majd.
Kelemen Hunor választást értékelt
2016-06-06 20:39:00

196 polgármestert választottak meg az RMDSZ színeiben, nyolcat függetlenként vagy MPP-s jelöltként, de az RMDSZ támogatásával – összegezte ma Kelemen Hunor a vasárnapi önkormányzati választások ideiglenes eredményeit. Két, de valószínűleg négy megye vezetését RMDSZ-es tanácselnök látja majd el.

A szövetségi elnök nagyon szívesen látná Soós Zoltánt továbbra is úgy a helyi, mint a megyei vagy akár az országos politikában. Részletes beszámolónk a friss győzelmekről és a fájó vereségekről itt olvasható.

Kelemen Hunor | Fotó: Szabó Tünde

Kelemen Hunor | Fotó: Szabó Tünde

A bihari RMDSZ megosztottsága meglátszik a váradi eredményeken
2016-06-06 20:12:00

Nagyváradon két tanácsosi helyet veszített az RMDSZ. Szabó Ödön megyei kampányfőnök az RMDSZ váradi listáját összeállítókat hibáztatja a kudarcért, és arra szólította fel őket, hogy vállalják a felelősséget a gyenge szereplésért. Az Erdon. ro beszámolója szerint Szabó Ödön elégedett a megyei eredményekkel, hiszen 24 polgármesteri tisztségből 23-at sikerült megtartani.

A politikus a nagyváradi helyzetet elemezve kifejtette: „inkoherens és hibás üzenete van annak, ha valaki a titkárnőjét rakja a listára”. Ezzel konkrétan a lista 5. helyezettjére, Kecskés Irén Mónikára utalt, aki a megyei tanácsnál dolgozik, Kiss Sándor megyei RDMSZ-elnök munkatársa.

Szabó keményen bírálta az RMDSZ ellenzékét, nemzetárulónak nevezve Tőkés Lászlót, Csomortányi Istvánt, Zatykó Gyulát és Szilágyi Zsoltot. Szerinte ha valóban felelős európai politikusnak tartják magukat, akkor kivonulnak a közéletből.  

Óvást nyújt be Soós Zoltán Marosvásárhelyen
2016-06-06 18:11:00

Dorin Florea alig több mint 1700 szavazatnyi különbséggel nyerte el ötödik polgármesteri mandátumát Marosvásárhelyen, és 1727 az érvénytelen szavazatok száma. Nem csoda, hogy mindenki csalást gyanít...

Soós Zoltán sajtóirodájának közlése szerint az érvényes és érvénytelen szavazatokat tartalmazó űrlapokat, valamint az eredményekről kiállított jegyzőkönyveket lezárt és lepecsételt mappában kellett volna továbbítaniuk a szavazókörzetek elnökeinek a városi választási iroda székhelyére, amely a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalban működik.

Soós kampánystábja szerint több pecsét nélküli vagy felnyitott és újrapecsételt, a szavazókörzetek által érvénytelennek nyilvánított szavazóűrlapokat tartalmazó mappát szállítottak a városi választási irodába, ami szerintük megteremtette a csalás lehetőségét.

Azt is a rendellenességek között említik, hogy a Civil Elkötelezettség Mozgalom megfigyelői és Soós Zoltán szavazóbiztosai által tett feljelentések nem jutottak el a városi választási bizottságokhoz. A feljelentéseket a szavazókörzetekben tapasztalt rendellenességek miatt nyújtották be a megfigyelők és a szavazóbiztosok.

Szilágyi Zsolt választást értékelt
2016-06-06 18:04:00

Az EMNP elnöke a párt korábbi súlyának megőrzéseként értelmezi a mostani eredményeket. Úgy véli, sem a magyar, sem a román választók nem akarták leváltani a korrupciót. És örül annak, hogy Székelyudvarhelyen, Szentegyházán és Gyergyószárhegyen sikerült legyőzni az RMDSZ-t, koalícióban az MPP-vel.

Teljes beszámolónkat itt olvashatják.

A Szabad Emberek Pártja lehet a mérleg nyeve a vásárhelyi önkormányzatban
2016-06-06 16:57:00

Az RMDSZ tíz mandátumot szerzett a marosvásárhelyi városi önkormányzati testületben. A PNL hat helyet, a PSD négyet kap a választások eredménye szerint.

A Dan Maşca által alapított Szabad Emberek Pártja (POL) három tanácsosi mandátumot nyert el.

Ezzel a POL a mérleg nyelve lehet a testületben, ha a tanácsi erőviszonyok a magyar–román törésvonal mentén alakulnak (Vásárhelyen pedig erre jó esély van). Ekkor ugyanis egyrészt az RMDSZ, másrészt a PSD és a PNL tíz-tíz tanácsosának döntetlen vitáit a POL befolyásolhatja, ha tartják magukat korábbi ígéretükhöz. Maşcáék ugyanis azt mondták, hogy túl akarnak lépni az etnikai nézetkülönbségeken.

Itt vannak a végleges vásárhelyi eredmények – Soós óvást nyújt be
2016-06-06 15:57:00

A marosvásárhelyi polgármester-választás végleges eredményei:

Dorin Florea: 42,95% (27 262 szavazat)
Soós Zoltán: 40,24% (25 557 szavazat)
Dan Maşca: 9,26% (5 882 szavazat).

Az érvénytelen szavazatok száma 1727.

Soós Zoltán hétfőn közölte: megóvja a polgármester-választás eredményét, mivel szerinte Dorin Florea tisztességtelen, törvénytelen eszközökkel győzött.
 

Földrengés a PNL-ben a gyenge bukaresti szereplés miatt
2016-06-06 14:34:00

Nagy az elégedetlenség a Nemzeti Liberális Pártban (PNL), miután a párt jelöltjei leszerepeltek Bukarestben.

A PNL polgármesterjelöltjei egyetlen kerületben sem tudtak nyerni és a főpolgármesteri tisztséget is elveszítették – az összes bukaresti polgármesteri tisztséget a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte el.

Súlyos vereséget szenvedett a PNL a főpolgármesteri székért folyó harcban: a részeredmények szerint a PSD 42,79 százalékot, a PNL csak 11,21 százalékot kapott. A liberálisokat még az új szereplő, a Bukarest Megmentéséért Szövetség (USB) is megelőzte, ők 29,7 százalékot kaptak.

Cătălin Predoiu, a bukaresti PNL elnöke és a párt főpolgármesterjelöltje benyújtotta lemondását, a PNL országos vezetői pedig a párt megújulását sürgetik.

Nem lesz francia kerületi polgármester Bukarestben
2016-06-06 14:25:00

Sokáig úgy tűnt, hogy a Mentsük meg Bukarestet Szövetség (USB) Franciaországban született polgármester-jelöltje, Clotilde Armand lesz a befutó a román főváros 1. kerületében. Nos, a Központi Választási Iroda által nyilvánosságra hozott részeredmény szerint  nem így lesz, ugyanis ebben a kerületben is az egész Bukarestet maga alá gyűrő Szociáldemokrata Párt (PSD) győzött.

A párt jelöltje, Daniel Tudorache a voksok 31,14 százalékát kapta, míg Armandra csupán 28,73 százaléknyian szavaztak.

Több mint ezer új személyit adtak ki a hétvégén Maros megyében
2016-06-06 14:19:00

Összesen 1138 személyazonossági igazolványt bocsátott ki a lakossági nyilvántartó szombaton és vasárnap – az önkormányzati választások napján – Maros megyében, a zi-de-zi.ro megyei hírportál szerint.

A lakossági nyilvántartó hivatalok választások idején még a szavazás napján is dolgoznak, hogy ne a személyazonossági dokumentumokon múljon az emberek részvétele a voksoláson.

MPP: 15 polgármesterünk van
2016-06-06 14:11:00

A Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltjei - a párt párhuzamos szavazatszámlálása szerint - 15 polgármesteri tisztséget szereztek a vasárnapi önkormányzati választásokon.
Biró Zsolt pártelnök hétfőn az MTI-nek elmondta, a párt valamennyi polgármesterjelöltje más magyar jelöltekkel versenyezve győzedelmeskedett.

Gyergyószentmiklóson és Tusnádfürdőn az RMDSZ támogatását is élvezte az MPP jelöltje, Székelyudvarhelyen és Szentegyházán pedig az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) koalícióban nyertek. „Ez is azt jelzi, hogy az MPP a kapocs szerepét tölti be az erdélyi magyar politikában" - jelentette ki a pártelnök.

Közölte, Hargita megyében a már említett városokon túl Kápolnásfalun, Csíkcsicsóban, Gyergyóújfaluban, Kovászna megyében Gelencén, Zabolán és Málnáson, Maros megyében Makfalván, valamint Szatmár megyében Kaplonyban, Egriben, Csomaközön és Mezőteremen szerezte meg az MPP politikusa a polgármesteri széket.

A pártelnök szerint további három településen: Vargyason, Maroskeresztúron és Szilágynagyfaluban is az MPP támogatásával nyerte a választási versenyt egy-egy független polgármesterjelölt, és a polgári párt támogatása kellett ahhoz is, hogy a Máramaros megyei Hosszúmezőn az RMDSZ jelöltje győzzön.

A Magyar Polgári Párt négy évvel ezelőtt hét településen szerezte meg a polgármesteri tisztséget. „Szép eredménynek tartjuk, hogy növekedni tudtunk. Az MPP ezúttal is bebizonyította, hogy helye van a romániai magyar politikában" - jelentette ki Biró Zsolt.

A pártelnök örvendetesnek mondta, hogy a hivatalban levő polgármestereik valamennyien folytathatják a munkát. „Nem az esztelen versenyt szorgalmaztuk, hanem a közösség óhaját vettük figyelembe, és arra is tekintettel voltunk, hogy a magyar érdek sehol se sérüljön" - fogalmazott Biró Zsolt.

A pártelnök azt is megemlítette: valamennyi olyan településen, ahol megnyerték a választásokat, az önkormányzati testületekben is MPP-s többség lesz. Hozzátette, hogy Székelyudvarhelyen és Szentegyházán - ahol az EMNP-vel közösen létrehozott választási koalíció jelöltje nyert - a koalíció szerezte meg a képviselői mandátumok többségét is, és a koalíción belül az MPP juttatott be több képviselőt a helyi tanácsba.
 

Maradtak a magyar polgármesterek a városokban
2016-06-06 12:37:00

A jelentős magyar lakosságú erdélyi városok polgármestereinek többsége újabb mandátumot szerzett a vasárnapi választáson - derült ki az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálása alapján közzétett adatokból.

Kovászna megye székhelyén, Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád polgármester, Kézdivásárhelyen Bokor Tibor polgármester, Baróton Lázár Kiss Barna szerezte meg a szavazatok túlnyomó részét, valamennyien az RMDSZ jelöltjei.

Hargita megye székhelyén, Csíkszeredában Ráduly Róbert, a mandátumáról tavaly lemondott polgármester, Székelykeresztúron pedig Rafai Emil szerzett újabb mandátumot az RMDSZ színeiben. Tusnádfürdőn a Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltje, Albert Tibor nyert. Gyergyószentmiklóson a települést megbízottként vezető MPP-s Nagy Zoltán szerzett mandátumot. Mindketten RMDSZ-es ellenjelölt nélkül, a szövetség támogatásával szálltak versenybe.

Kovásznán és Szovátán a korábbi RMDSZ-es polgármester nem indult a választásokon, de a szövetség mindkét telpülésen megőrizte a polgármesteri tisztséget. Kovásznán Gyerő József, Szovátán Fülöp László nyert.

Az Erdon portál az RMDSZ-től kapott információkra hivatkozva közölte, hogy a partiumi városok közül a szövetség színeiben nyerte meg a választásokat Pocsaly Zoltán Margittán, Béres Csaba Székelyhídon, Nyakó József Érmihályfalván, és Török László Nagyszalontán. A helyi portál közlése szerint az RMDSZ-es Kovács Jenő polgármester újabb győzelmet aratott Nagykárolyban.
 

57 százalékos feldolgozottság: élen a PSD
2016-06-06 12:05:00

A Központi Választási Iroda (BEC) által déli 12 órakor közzé tett, 57,68 százalékos feldolgozottságú adatok szerint nem változott a vasárnapi önkormányzati választások után kialakult sorrend: a Szociáldemokrata Párt (PSD) a polgármesterekre leadott szavazatok 42,90 százalékát szerezte meg, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 34,32, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) 5,46, az RMDSZ 4,57, a Népi Mozgalom 3,26 százalékot kapott. A Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) egyaránt 0,23 százalékot kapott.

Helyi közgyűlések:

PSD 40,47, PNL 32,01, ALDE 6,26, RMDSZ 5,07, PM 3,72, EMNP 0,40, MPP 0,25

Megyei közgyűlések:

PSD 38,71, PNL 32,61, ALDE 5,88, RMDSZ 5,05, PM 4,14, EMNP 0,38, MPP 0,11

Lesz magyar tanácsos Temesváron
2016-06-06 11:52:00

Temesváron ismét lesz magyar tanácsos a városi képviselő-testületben, miután az RMDSZ a voksok 5,61 százalékát megszerezve átlépte a bejutási küszöböt. A városban amúgy újrázhat a liberális Nicolae Robu, és a PNL végzett az első helyen.

Budapesti gratuláció
2016-06-06 11:15:00

Gratulációját fejezte ki Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes a vasárnapi romániai önkormányzati választásokon induló magyaroknak az elért eredményekért.

A kormányfő helyettese az idei Kőrösi Csoma Sándor- és Petőfi Sándor-program zárókonferenciáján, hétfőn Budapesten kiemelte: a voksoláson több mint 200 magyar jelölt szerzett polgármesteri tisztséget.

Semjén Zsolt külön gratulált az RMDSZ sikeréhez, jelezve, hogy a Székelyföld két legnagyobb városában, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön nagy győzelmet arattak.

Azt mondta: ez azért is fontos, mert Romániában egyre brutálisabb magyarellenesség tapasztalható, és az igazságszolgáltatáson keresztül zaklatják a magyarságot.

Nyilvánvalóan a megfélemlítés volt a cél, hogy ne induljanak el a magyar jelöltek a helyhatósági választáson - tette hozzá.

Gratulált a bátorságukhoz, és egyúttal nagy történelmi sikernek nevezte, hogy Szatmárnémetit sikerült „visszaszerezni", ott ismét magyar polgármester lesz.
 

A PSD győzött országos szinten
2016-06-06 10:52:00

Legalábbis ez derül ki a szavazatok mintegy egyharmadának összesítéséből. A Központi Választási Iroda a voksok 35 százalékának megszámolása után közölte: a szociáldemokraták országos szinten a polgármesterekre leadott voksok 44,52 százalékát kapták, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 34,6, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) 4,92, az RMDSZ 4,87, a Népi Mozgalom pedig 3,04 százaléknyi voksot szerzett.

A megyei közgyűlési listák esetében a PSD 39,15, a PNL 32,79, az ALDE 5,6, az RMDSZ 5,24, a PM pedig 4,03 százalékot kapott.

Megadták a módját az ünneplésnek az RMDSZ-nél
2016-06-06 10:16:00

Nem Bambival koccintottak, és nem is bodzaszörppel. Kovács Péter ügyvezető elnök jóvoltából betekintést nyerhetünk, mi volt a menü.

Majdnem kétszáz településen nyert az RMDSZ polgármesterjelöltje
2016-06-06 09:52:00

Százkilencvenhét településen biztosan nyert az RMDSZ polgármesterjelöltje, hét további településen pedig olyan jelölt végzett az első helyen, akit a párt támogatott - mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn.

Kelemen Hunor Szatmárnémeti polgármesteri tisztségének visszanyerését fontos eredménynek nevezte, ez annak köszönhető - mondta -, hogy jó jelöltet sikerült állítani és jó volt a kampány. Emellett az ott élő magyarok többsége is váltani akart, mivel látta, hogy mekkora volt a település lemaradása az utóbbi négy évben.

A 34 százalékban magyarok által lakott Szatmárnémetiben négy év kihagyás után szerezte meg ismét az RMDSZ jelöltje - Kereskényi Gábor - a polgármesteri posztot.

Kelemen Hunor a rádióműsorban arról is beszélt, hogy a mostani, csendesebb kampány hasznos volt, az összefogás a Magyar Polgári Párttal pedig gyümölcsözőnek bizonyult.

Bokor Tibor marad Kézdivásárhely élén
2016-06-06 09:49:00

Kézdivásárhelyen minden bizonnyal újrázhat az eddigi RMDSZ-es polgármester, Bokor Tibor, aki nem hivatalos adatok szerint minden szavazókört megnyert. A második helyen az EMNP-s Johann Taierling végzett.

Nagyváradon agyonnyerte magát a PNL
2016-06-06 08:45:00

Legalábbis a párt által közölt, nem hivatalos részeredmények szerint. Ezek azt mutatják, hogy Ilie Bolojan eddigi polgármestert a választáson részt vevő váradiak 71 százaléka szeretné további négy évig a város élén látni.

A második helyezett az RMDSZ-es Huszár István 13 százalékkal, míg a harmadik a szociáldemokrata (PSD) Adelina Coste, akire 9,5 százaléknyian voksoltak.

Nem ennyire nyomasztó, de mégiscsak stabil a PNL fölénye a városi közgyűlésben. A liberálisok 58 százalékkal rendelkeznek a párt szerint, a PSD 15,9-cel, míg az RMDSZ 14,2-vel a harmadik.

Lássuk, mit mutatnak majd a hivatalos eredmények.

Szinte végleges eredmények Sepsiszentgyörgyről
2016-06-06 08:37:00

Antal Árpád eddigi (és következő) polgármester épp most osztotta meg őket. Íme:

Arad megyében ugyanannyi RMDSZ-es polgármester lesz, mint eddig
2016-06-06 08:29:00

A helyhatósági választások előtt az eddigi öt polgármesteri tisztség megőrzését, és lehetőleg a számuk növelését tűzte ki célul az RMDSZ Arad megyei szervezete.

Nagyiratos (Papp Attila), Kisiratos (Korondi-Józsa Erika), Németpereg (Kovács Imre), Tőzmiske (Haász Tibor), valamint Szinte községben (Erdős Bálint) az RMDSZ-es jelölt nyert, egy kivételével mind az eddigi elöljárók, akiknek érdemeit növeli, hogy román többségű vagy vegyes nemzetiségű településeken őrizték meg helyüket.

Az egyetlen kivétel a majdnem színmagyar Kisiratos, ahol Korondi-Józsa Erika személyében Arad megye első női RMDSZ-polgármesterét iktatják majd be hivatalába.
További információkat itt találhat.

Ilyés Gyula ismét polgármester
2016-06-06 08:03:00

Ééés egy érdekességgel kívánunk jó reggelt a választások utáni napon:

Ilyen még nem volt: az RMDSZ színeiben egy olyan jelöltnek sikerült polgármesteri tisztséget nyernie, aki korábban már egy másik települést is vezetett. Ilyés Gyuláról van szó, aki 2004 és 2012 között Szatmárnémeti RMDSZ-es polgármestere volt, de most a Szatmár megyei Vetésen sikerült elnyernie a polgármesteri tisztséget.

Ilyés az ugyancsak RMDSZ-es Juhász Gyulát váltja a polgármesteri székben. Az RMDSZ emellett számos további polgármesteri tisztséget elnyert a megyében.

Elbúcsúzunk mára, további jó éjszakát kívánunk
2016-06-06 02:55:00

... ezzel az alkalomhoz illő melódiával. Ne csüggedjenek, holnap, miután kialudtuk magunkat, visszatérünk!

Nem lett magyar polgármestere Marosvásárhelynek
2016-06-06 02:46:00

Soós Zoltán alulmaradt Dorin Floreával szemben Marosvásárhelyen, miután Florea 2000 szavazattal vezet a szavazatok 80 százalékának megszámolása után.

Soós elismerte vereségét. „Legközelebb jobbak leszünk!” – ígérte optimistán.

Óriási fölénnyel nyert Kereskényi Gábor
2016-06-06 02:38:00

Négy év után ismét magyar polgármestere lehet Szatmárnémetinek: Kereskényi Gábor az adatok 90 százalékos feldolgozottságnál több mint 5100 szavazattal vezet Dorel Coicával szemben. A fiatal politikus élő adásban jelentkezett be a Facebookon, és mondott köszönetet csapatának, mely mintegy 150 önkéntesből állt. A hangulatból ítélve megadják a módját az ünneplésnek is, de mint az új polgármester is elmondta: holnaptól kezdődik a munka. 

 

Florea valószínűleg nyert, de nem boldog
2016-06-06 02:21:00

Úgy tűnik, Marosvásárhelyen nem sikerült leváltani a város 16 éve regnáló polgármesterét, Dorin Floreát, aki az eddigi állás szerint mintegy 1500 szavazatos előnnyel vezet a magyar összefogás jelöltjével, Soós Zoltánnal szemben. Első, rövid sajtótájékoztatóján azonban Florea egyáltalán nem tűnt felhőtlenül boldognak: meglehetősen enerváltan, foghegyről válaszolgatott az újságírói kérdésekre.

Szeben folytatja a haladó hagyományt: nyert a német jelölt
2016-06-06 01:51:00

Astrid Fodor, Nagyszeben ideiglenes polgármestere biztos a győzelmében: az eddig összeszámolt szavazatok alapján több mint 50 százalékkal vezet - írja az Agerpres.

A Német Demokrata Fórum jelöltje némiképp meglepő módon azt nyilatkozta, hogy szerinte azért nyert csak ennyivel, mert nő, és a nők eleve hátránnyal indulnak.

Forrás: turnulsfatului.ro

Astrid Fodor győzelmével folytatja az elmúlt évtizedek hagyományát: az időközben államelnökké avanzsált Klaus Iohannis után továbbra is német nemzetiségű polgármestere lesz Nagyszebennek.

Kereskényi nyerhet Szatmárnémetiben
2016-06-06 01:25:00

Az óvatos nyilatkozatok egyértelmű fölényről szólnak Szatmárnémetiben: az RMDSZ számításai szerint, az adatok 55 százalékos feldolgozottságnál Kereskényi Gábor legalább kétezer szavazattal vezet Dorel Coica PSD-jelölttel szemben.

A hírt Kovács Péter RMDSZ-kampányfőnök közölte. A Maszol.ro úgy tudja, hogy Kereskényi 52,1 százalékkal áll nyerésre, ellenjelöltjének, Dorel Coicának a támogatottsága 32,9 százalékos.

Kereskényi Gábor bejelentése szerint már 3000 szavazattal vezet 60 százalékos feldolgozottságnál.

Az RMDSZ szerint is Florea vezet Marosvásárhelyen
2016-06-06 01:13:00

Az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálása szerint 300 szavazattal vezet Marosvásárhely jelenlegi polgármestere, Dorin Florea Soós Zoltán független jelölt előtt – jelentette be Kovács Péter ügyvezető elnök.

Dan Mașca, a pár hónapja alapított Szabad Emberek Pártjának elnöke és polgármesterjelöltje kilenc százalékon áll a szavazatok ötven százalékos feldolgozottságánál.

Antal Árpád ma nyugodtan alhat
2016-06-06 01:10:00

Mert a jelek szerint megnyerte a választást Sepsiszentgyörgyön, és köszönetet mondott a polgároknak a Facebook-oldalán.

Horváth Anna jobban áll a részeredményekben, mint az exit poll-ban
2016-06-06 01:00:00

Horváth Anna a szavazatok 12,6 százalékát kapta Kolozsváron a Központi Választási Iroda első hivatalos részeredményei szerint. Az IRES exit poll felmérése 10,8 százalékra mérte Horváth támogatottságát.

Emil Boc 65,7 százalékkal fölényesen vezet.

Dorin Floreaék szerint Dorin Florea vezet Vásárhelyen
2016-06-06 00:24:00

Értesüléseink szerint Marosvásárhelyen Dorin Florea 1200 szavazattal vezet Soós Zoltán előtt. Legalábbis a Florea-stáb párhuzamos szavazatszámlálása szerint. Eddig 60 szavazókörzet adatait dolgozták fel, 25 még hátravan, köztük a masszívan román többségű Tudor lakónegyed. Soósék csak 30 körzetet számoltak meg.

Ha Mohamed nem megy a hegyhez...
2016-06-06 00:22:00

... akkor a hegy megy Mohamedhez. Azt gondoltuk, hogy majd Horváth Anna látogat el az RMDSZ Majális utcai székházába, de fordítva történt: Kelemen Hunor látogatott el a városi RMDSZ Szentegyház utcai kampányirodájába. És ha már ott volt, megkértük, értékelje a választási eredményeket - különös tekintettel Kolozsvárra.

Ilie Bolojan újrázott Váradon
2016-06-06 00:19:00

A részleges adatok szerint a szavazatoknak legalább a 60 százalékát sikerült megszereznie Ilie Bolojannak, a PNL jelöltjének Nagyváradon. A szavazatra jogosult választópolgároknak mindössze 39,55 százaléka élt szavazati jogával. Megyei szinten valamivel jobb volt a mozgósítás, a jogosultak 53,91 százaléka járult az urnákhoz.

Hogy ez mit jelent a magyar jelöltek számára, egyelőre nem lehet tudni. 2012-ben 24 településen nyert az RMDSZ polgármesteri széket, Szabó Ödön nyilatkozata szerint legalább ennyit szeretnének elérni ezúttal is. Éjfélig 21 mandátumot nyert RMDSZ-es polgármesterről tudtak.

Nem nyert Nagy András Szászrégenben
2016-06-06 00:13:00

Nem sikerült nyernie Nagy András RMDSZ-es polgármesterjelöltnek Szászrégenben. Értesüléseink szerint Maria Precup, a PSD jelöltje 300 szavazatnyi előnnyel nyerte meg a polgármesterválasztást, s ezzel második mandátumát.

150 polgármesteri tisztséget nyert eddig az RMDSZ
2016-06-06 00:02:00

33%-os feldolgozottságnál Marosvásárhelyen pár tíz szavazat a különbség Dorin Florea és Soós Zoltán között az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálása szerint.

Szatmárnémetiben már Kereskényi Gábor vezet pár száz szavazattal, és a különbség folyamatosan növekszik – jelentette be Kovács Péter, az RMDSZ ügyvevezető elnöke. Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád, Kézdivásárhelyen Bokor Tibor nyert, itt az RMDSZ-jelöltek győzelme nem is volt kétséges.

A Szilágy megyei Oláhbaksán utoljára 1944-ben volt magyar polgármester, most megnyerte a MIÉRT javasolta fiatal RMDSZ-jelölt, Demjén István. 

Fehér megyében az RMDSZ jelöltje nyert Torockón, pedig az Erdélyi Magyar Néppárt nagyon reménykedett abban, hogy ott nyerni tud.

Margitta és Székelyhíd azon Bihar megyei kisvárosok közé tartozik, ahol az RMDSZ-es jelölt nyert polgármesteri tisztséget.

Kovács Péter | Fotó: Szabó Tnde

Szilágyi Zsolt riposztja arra, hogy miért indult a Néppárt
2016-06-05 23:39:00

Az Erdély Tévé műsorvezetője arról faggatja éppen, hogy miért indult az Erdélyi Magyar Néppárt a választásokon, mert például Kolozsváron, a magyar szavazatok megoszlása miatt, kevesebb tanácsos lehet. Mire Szilágyi válasza:

„Nézze, egy párt azért jön létre, hogy induljon a választásokon.”

És tényleg.

És tessék: börtönből is lehet polgármesteri széket szerezni!
2016-06-05 23:29:00

A börtönviselő papírforma bejött. Cătălin Cherecheș, a dutyiba zárt nagybányai polgármester lehengerlő – az exit pollok szerint 70 százalékos – győzelmet aratott. A cellából. Na kérem, így kell ezt csinálni.

Igen kíváncsiak vagyunk, hogy fogja irányítani a várost a rácsok mögül.

Mit üzent Victor Ponta a liberálisok elnökasszonyának?
2016-06-05 23:23:00

Victor Pontáról nem túl hízelgő a véleményünk, de ami jó, az jó: az iróniát és a szarkazmust akkor is értékeljük, ha tőle jön. Azzal kapcsolatban, hogy országosan a Szociáldemokrata Párt alaposan rávert a Nemzeti Liberális Pártra, az egykori kormányfő a következőt üzente Alina Ghorghiunak, a liberálisok társelnökének:

„Két év után, ma este itt az ideje, hogy nagylelkű legyek: Alina, kérlek, ne mondj le! Maradj a PNL élén, mert híven képviseled azokat, akik ott maradtak! És ne köszönj le: meg akarjuk nyerni a parlamenti választásokat is!”

100 polgármestere van az RMDSZ-nek eddig
2016-06-05 23:20:00

Az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálása szerint eddig száz településen nyerte meg a jelöltje a polgármesterválasztást - jelentette be Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke. A Szövetség kétszáz településen számít arra, hogy jelöltje nyerni fog.

Pár száz szavazat a különbség Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen a jelenlegi polgármester és az RMDSZ jelöltje között, de ott a nagyobb körzetekben még nem számolták meg a szavazatokat. Szászrégenben a szavazatok felének megszámlálása után mindössze 41 szavazattal van lemaradva Nagy András.
 
Pár olyan településen, ahol eddig RMDSZ-es polgármester volt, a Szövetség jelöltje veszített. Ilyen Szentegyháza, ahol a Magyar Polgári Párt jelöltje nyert, Székelyudvarhelyen pedig a harmadik helyen vesztésre áll Arros Orsolya, az RMDSZ jelöltje. Ott Gálfi Árpád, az MPP és az EMNP koalíciójának jelöltje vezet, második pedig a két mandátum óta regnáló Bunta Levente.
 
Az RMDSZ jelöltje nyert néhány olyan településen is, amelyet eddig nem RMDSZ-es politikus vezetett: Hosszúmezőn Máramaros megyében, a Kovászna megyei Maksán, illetve a Hargita megyei Székelyderzsn.
 
Polgármestertérkép az RMDSZ főhadiszállásán

Megnyert települések térképe a kolozsvári RMDSZ-székházban. A kép kattintásra kinagyul.

Ráduly Róbert nyert Csíkszeredában
2016-06-05 23:16:00

Ráduly Róbert a szavazatok 65 százalékát kapta a párhuzamos számlálás szerint.

Gálfit ünneplik az udvarhelyi Gondűzőben
2016-06-05 23:09:00

Az uh.ro videóján a - mint időközben kiderült - választásokon győztes MPP-EMNP-jelölt, Gálfi Árpád eredményeit ünneplik, de maga a jövendő elöljáró sehol. Nem baj, fő, hogy jó a hangulat.

Szoros a meccs Kereskényi és Coica között Szatmáron
2016-06-05 23:07:00

Szatmárnémetiből az a hír érkezett, hogy eddig 10 településen biztosan nyert az RMDSZ, de ezt hajnalig jó eséllyel megduplázza a szövetség. Ami Szatmárnémetit illeti: nagyon szoros lehet a verseny, hiszen sem az RMDSZ, sem a PSD kampányirodáiból részleges információt sem szivárogtatnak. Kereskényi Gábor polgármesterjelölt annyit árult el érdeklődésünkre, hogy „még számolnak”. Az MPP elnöke tájékoztatása szerint Szatmár megyében Kaplonyban, Egriben és Mezőterebesen nyert a polgári jelölt. 

Gyergyószentmiklós, Tusnádfürdő, Szentegyháza: MPP-s győzelem?
2016-06-05 23:04:00

Biró Zsolt az Erdély Tévé választási műsorában a fenti településeket nevezte meg, mint ahol - információi szerint - nyert a Magyar Polgári Párt polgármesterjelöltje.

Arról, hogy Székelyudvarhelyen Gálfi Árpád nyert, azt mondja, hogy tulajdonképpen visszaszerezték a várost.

Nézzék meg Kelemen Hunor első, optimista nyilatkozatát!
2016-06-05 22:55:00

 

Gálfi Árpád nyert Udvarhelyen, Arros Orsolya elismerte vereségét
2016-06-05 22:54:00

Arros Orsolya, az RMDSZ székelyudvarhelyi polgármesterjelöltje elismerte vereségét és gratulált Gálfi Árpádnak, az EMNP-MPP-koalíció jelöltjének, aki megnyerte az udvarhelyi polgármesterválasztást. Gálfi vezet, Bunta a második, Arros a harmadik.

A hangulat erősen fokozódik Marosvásárhelyen
2016-06-05 22:54:00

Az Erdély Tv legfrissebb információi szerint a verseny nagyon szoros. A 80 szavazókörzetből 18-ban megszámolták már az eredményeket, és úgy tűnik, Soós Zoltán vezet.

Újabb tíz települést nyert meg az RMDSZ
2016-06-05 22:43:00

A Szövetség párhuzamos szavazatszámlálása szerint az RMDSZ jelöltje lett a polgármester

  • a Maros megyei Marosvécsen, Ákosfalván és Dózsa Györgyön;
  • Tóti, Paptamási, Érbogyoszló és Vedresábrány településeken Bihar megyében,
  • az Arad megyei Kisiratoson és Nagyiratoson;
  • a Szatmár megyei Vetésen pedig az az Ilyés Gyula nyert, aki sokáig Szatmárnémeti polgármestere volt, négy évvel ezelőtt azonban veszített.
Szászrégen: nagyon szoros az állás, Nagy András egyelőre a második
2016-06-05 22:43:00

Szászrégenben a PSD-s Maria Precup vezet Nagy András (RMDSZ) előtt, de alig száz szavazat a különbség azután, hogy a 23 szavazókörzet közül 10-ben számolták meg a szavazatokat.

Borbély László arról, hogy Udvarhelyen esetleg Gálfi nyerhet: „van ilyen”
2016-06-05 22:36:00

„Nem kell ezt túlexponálni, van ilyen” – mondta Borbély László RMDSZ-képviselő az Erdély TV-ben annak kapcsán, hogy a hírek szerint Gálfi Árpád, az EMNP–MPP-koalíció polgármesterjelöltje egyelőre nyerésre áll Székelyudvarhelyen.

Az MPP–EMNP-koalíció jelöltje vezet Székelyudvarhelyen?
2016-06-05 22:35:00

Egyelőre kevés információ áll a sajtó rendelkezésére a székely városok polgármesteri székeinek sorsáról, de a Transindex úgy tudja, Gálfi Árpád , az MPP-EMNP koalíció jelöltje tíz székelyudvarhelyi szavazókörzetben vezet, ráadásul toronymagasan Arros Orsolyával és Bunta Leventével szemben. Nem csoda, ha feszült a hangulat az RMDSZ  kampányközpontjában.  A Transindex szerint Lukács László és Buta Levente elenyésző számú szavazatot kapott.

Punnyadt tévézés az RMDSZ főhadiszállásán
2016-06-05 22:34:00

Időnként lerohannak a párhuzamos szavazatszámlálás eredményeivel, akkor van egy kis izgalom a sajtósok körében az RMDSZ kolozsvári Majális utcai székházában. Egyébként csend lenne, ha nem duruzsolna a tévé.

Ja és finomak a szendvicsfalatkák.

Az RMDSZ kampányváróján jó a hangulat...
2016-06-05 22:29:00

És teljes joggal. Horváth Annát és Gergely Balázst kérdeztük.

Irtó rossz a hangulat Dorin Florea kampányváró irodájában
2016-06-05 22:20:00

A Nemzeti Liberális Párt háza táján uralkodó rossz hangulatra az is utal, hogy kipakolták a sajtó képviselőit Dorin Florea marosvásárhelyi polgármesterjelölt kampányváró irodájából.

Az is érdekes, hogy maga Dorin Florea nincs sehol, pedig sokan keresik. Az utcáról belátni a kampányirodába, ahol szavazóbiztosok telefonálnak lázasan.

Konkrét számok egyelőre nincsenek, de a híresztelések szerint Soós Zoltán vezet. Más hírek szerint viszont éppen fordított a helyzet: Dorin Florea áll az élen.

60 polgármestere van eddig az RMDSZ-nek
2016-06-05 22:15:00

Most érkezett a hír az RMDSZ sajtófelelősétől, hogy az 54 település mellett, ahol kizárólag RMDSZ-es jelölt indult a polgármesteri székért, a párhuzamos szavazatszámlálás szerint még hat településen nyert az RMDSZ jelöltje, többek között a Bihar megyei Érszöllősön és Kiskerekiben, a Kolozs megyei Kalotaszentkirályon, a Szatmár megyei Mezőpetriben, a Szilágy megyei Szilágysámsonban és Szilágybagoson. 

Rajtuk kívül Szék magyar polgármester, Sallai János újrázott. Ő kilépett az RMDSZ-ből, amikor bebizonyosodott, hogy a Securitate ügynöke volt.

RDMSZ-térkép

Az RMDSZ kolozsvári székáházában ezen a térképen tüntetik fel a megnyert polgármesteri tisztségeket.

Kelemen Hunor köszöni a választóknak
2016-06-05 21:58:00

Bár a választási részvétel szerény volt, az RMDSZ szövetségi elnöke megköszönte azoknak, akik végül urnák elé járultak. Néhány településen nagyon magas volt a részvétel, de sok helyen hiányzott a tét, nem volt versenytársa az RMDSZ-es jelöltnek, és ez a részvételen is meglátszik.

Arra számít, hogy az RMDSZ-es jelöltek jó eredményt érnek el, a kolozsvári eredménnyel mindenképp meg van elégedve. Szerinte a szavazatok aránya nem tér majd el nagyon az egy órája közölt exit poll eredményektől, és a helyi RMDSZ növelni tudja önkormányzati tanácsosainak számát.

Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben is nagyon-nagyon szoros lesz a polgármesteri választás eredménye, de bízik benne, hogy Soós Zoltán, illetve Kereskényi Gábor megnyeri.

Nagyjából egy óra múlva már szinte biztos eredményeket tud mondani sok település polgármesterválasztásáról, 54 helyen pedig már most biztos, hogy az RMDSZ jelöltje nyert, mert más nem is indult.

A Néppárt kolozsvári eredményváróján jártunk nemrég...
2016-06-05 21:56:00

... és meginterjúvoltuk Fancsali Ernőt, a párt polgármesterjelöltjét.

Országos szinten a PSD szarrá verte a PNL-t
2016-06-05 21:40:00

A pártok saját felmérése alapján országos szinten a PSD toronymagasan verte a PNL-t. A Liviu Dragnea vezette szocik 37,5 százalékot értek el, míg Alina Gorghiu nevével fémjelzett liberálisok mindössze 28 százalékkal kell beérjék. Ezt akárhogy nézzük, közel 10 százalékos különbség. 

IRES exit-poll: Gabriela Firea nyert Bukarestben
2016-06-05 21:14:00

A részleges eredmények alapján 42,1 százalékkal a PSD jelöltje, Gabriela Firea megnyerte a választásokat Bukarestben. Dobogós lett Nicușor Dan, az Egységesen Megmentjük Bukarestet (Uniţi Salvăm Bucureştiul) képviseletében 29,8 százalékkal, míg a PNL színeiben induló Cătălin Predoiu 13,3 százalékot sikerült elérnie. Halkan jegyezzük meg: ez a harmadik választás, amit Predoiu elveszített a PNL-nek. 

Ez Horváth Anna eredménye az IRES exit pollja szerint:
2016-06-05 21:12:00

10,8 százalék. Ezzel a toronymagasan vezető Boc után a második legtöbb szavazatot begyűjtő jelölt Kolozsváron, mert megelőzi a PSD által is támogatott, függetlenként induló Octavian Buzoianut, aki 8,8 százalékot kapott - már ha az exit poll helyesnek bizonyul. Liviu Alexa újságíró, vállalkozó 3,1 százalékot kapott.

Emil Boc szinte 70 százalékon áll
2016-06-05 21:01:00

Az IRES közvéleménykutató exit polljai szerint Kolozsvár polgármestere 69,1 százalékot szerez a választáson, ezzel gyakorlatilag versenytárs nélkül újrázik.

Politikusok és romák furcsa utcai összejövetele Udvarhelyen
2016-06-05 21:00:00

Nem lehet tudni pontosan, mi bosszantotta fel az udvarhelyi Budvár-negyedbeli romákat, de utcára vonultak, hangos tiltakozásba kezdtek, és el akarták zavarni a helyszínre érkező politikusokat. Az uh.ro tudósítása szerint az MPP-ések azért mentek oda, mert fülest kaptak, hogy túl sokan szavaznak pótlistákon. Felmerült a gyanú, hogy autókkal viszik őket szavazni. Egészen mást állítanak viszont a romák: éppen az MPP-sek voltak azok, akik arra buzdították őket, hogy szavazzanak Gálfi Árpádra. Állítólag 4-5 autóval vitték volna őket a szavazókörzethez. Az uh.ro ellenőrizte, valóban sok-e a pótlistás, de az MPP állítása valótlannak bizonyult. A romák egy ideig azt skandálták, hogy ők Buntára szavaznak. Mindhárom Magyar párt képviselői a helyszínre érkezett, de a romák nem fogadták őket kitörő lelkesedéssel. 

Éééés most zárják le az urnákat
2016-06-05 20:52:00

Urnazárás

Országszerte este kilenckor zárják le a szavazás folyamatatát. Az Országos Választási Bizottság honlapján futó szavazószámláló szerint a választópolgárok kevesebb mint fele járult az urnák elé: a 8,8 milliós részvétel 48,42 százalékot jelent.

Rohamrendőrök oszlatták a szavazókat Ştefăneşti-en
2016-06-05 20:44:00

Az Ilfov megyei Ştefăneştii de Jos település folytatja a választási botrányokról szóló hagyományát: ma rohamrendőrök oszlatták szét a szavazókörnél összegyűlt lakosokat – tudósít a Digi24 hírtévé. Nem történt csalás vagy erőszakos esemény, csak a választópolgárok ott maradtak a szavazókörnél megbeszélni a nap eseményeit, és jelentős létszámú tömeg gyűlt össze.

 
A rendőrség a 2008-as önkormányzati választás óta van készültségben a településen, amikor egymásnak esett a PSD-s és a PNG-s jelölt tábora, de a csendőrség közbelépése csak növelte a káoszt. Az akkori két szavazókörzetnél már nyitás előtt többszázas sorok alakultak ki, a jelöltek támogatói egymást vádolták azzal, hogy pénzt és ajándékokat kaptak a jelöltektől szavazataikért cserébe.
Már csak 15 perc
2016-06-05 20:43:00

Tizenöt perc van hátra az urnazárásig. Ebben a pillanatban az országos részvételi arány 47,95%.

Csak 16 megyében voksolt a szavazók több mint fele
2016-06-05 20:17:00

Az este nyolc órakor mért adatok szerint mindössze 16 megyében haladta meg az ötven százalékot a szavazói részvétel, az országos átlag 46,67 százalékos. 

Giurgiu megyében a legmagasabb a részvétel, 60,58 százalékos, Bukarestben pedig a legalacsonyabb, 31,39 százalékos. Maros megyében épp 50 százalékos. Kolozsváron, ahol Horváth Annáék azzal mozgósítják a magyarokat, hogy akár magyar polgármestere is lehet a városnak, 35,1 százalékos.

Mit csinált Dániel pátriárka a szavazóhelyiségben?
2016-06-05 20:07:00

Őboldogsága Dániel pátriárka, az Román Ortodox Egyház feje is az urnák elé járult, a főváros negyedik kerületében található 74. általános iskolában.

A pátriárka este negyed hétkor érkezett az iskolában berendezett szavazóhelyiségbe, elvégezte a dolgát, aztán megáldotta az épp ott tartózkodó hívőket, és nagylelkűen ikonokat osztogatott a szavazók között.

Elkallódott szavazólapok kerültek elő Marosvásárhelyen
2016-06-05 20:02:00

A Fehér megyei Aradához tartozó ötven szavazólap bukkant fel váratlanul Marosvásárhelyen, ami azért is furcsa, mert a két település egymástól mintegy 180 kilométerre fekszik. A szavazólapokat érvénytelenítették, a szavazóbizottság elnöke szerint a nyomda hibájából kerültek hozzájuk az aradai lapok.

Ilyen a hangulat Horváth Annáék kolozsvári kampányközpontjában
2016-06-05 19:58:00

Megnéztük, milyen a hangulat Horváth Anna kolozsvári polgármesterjelölt, illetve a városi és megyei RMDSZ kampányközpontjában.

Ilyen:

Horváth Anna fülén a telefon, szeme a képernyőn, a részvételi adatok alakulását nézi.

 

Azért nem kell folyton a laptopot babrálni, lazulás van.

 

Eközben a háttérben ez megy. A kampánystáb pörög, mint egy... kampánystáb egy órával urnazárás előtt.

 

Ha jól látjuk, ez Starcraft. De nem biztos, hogy jól látjuk, a mi időnkben még a Half Life és a Quake volt a menő.

 

Kinizsi Zoltán városi ÉS megyei tanácsosjelölt. Később vajon felveszi az öltönyt?

 

Mekkora fizuért buzdítanak minket szavazásra a polgármesterjelöltek?
2016-06-05 19:48:00

Nézzük először, mennyit keresnek a polgármesterek jelen pillanatban.

A legnagyobb fizetése Bukarest főpolgármesterének van, a 2014-ben érvénybe lépett bérezési törvény alapján: több, mint 8.000 lej havonta.

Azért a kerületi polgármestereket sem kell félteni, akik egyébként ugyanannyi zsetont szakítanak, mint a 150.000-nél több lakost számláló megyeszékhelyek polgármesterei. Egész pontosan 6.200 lejről van szó.

A nagyobb municípiumok polgármestereinek bérei 5.142 és 5.268 lej között mozog.

A községi polgármesterek pedig 3.800 és 4.200 lej közötti fizetéseket kapnak aszerint, hogy hány lakosa van az illető községnek.

Na de...

A polgármesterek sokkal nagyobb fizetéseket is kaphatnak, amennyiben a következő bérezési törvény olyan bőkezűen osztja majd a mannát, amennyire a tavaly év végén készített nyers változatokból kitűnik. Figyelem, most jönnek a nagy számok.

Egy megyeszékhely polgármesterének fizetése több mint 10.000 lej lehet (bruttó), egy 3.000-nél kevesebb lakosú község polgármestere pedig kábé 6.900 lejt vihet haza (szintén bruttó).

A helyi adminisztráció legjobban fizetett tisztségviselője természetesen Bukarest főpolgármestere lehet, aki kerek perec 16.000 lejt kaphat majd a kifejtett munkájáért.

Na de milyen nagy macherek nem szavazhatnak?
2016-06-05 19:27:00

Ennyi elégtétele a kisembernek is lehet.

Kezdjük azzal, hogy az ország több, mint 28.000 elítéltje közül csupán 1.766 személy élhet szavazati jogával a mai helyhatósági választások alkalmával.

A hatóságok két szempontot vettek figyelembe a döntéshozatalkor: az ítélet ne tartalmazza a szavazati jog gyakorlásának tiltását, és a börtön, ahol büntetésüket töltik, az elítélt bebörtönzése előtti lakhelyének körzetében legyen.

A szavazati joggal rendelkező elítéltek közül 1.397 személy kívánt élni szavazati jogával. Ők mozgó urnákba dobhatják be a lepecsételt szavazólapokat.

És akkor nézzünk néhány nagykutyát, aki szavazhat, bár börtönben csücsül. Az egyik Dan Voiculescu, akit 10 év börtönre ítéltek. Ő nyugodtan odanyomhatja a pecsétet kedvenc bukaresti főpolgármester-jelöltjének neve mellé.

A nemrég elítélt Dan Adamescu (aki mellesleg Voiculescu cellaszomszédja) szintén szavazhat, ugyanis az ítélet az ő esetében sem tartalmaz szavazási tilalmat.

Ioan és Victor Becalit a konstancai börtönben érte a szavazási vasárnap, úgyhogy onnan voksolhatnak.

És végül, de nem utolsósorban: kik azok az elítéltek, akiket már szabadultak ugyan a börtönből, de nem élhetnek szavazati jogukkal?

A legnagyobb macher Adrian Năstase volt miniszterelnök és volt elítélt, akitől június végéig megvonták tőle a szavazati jogot.

Ugyanabban a börtönviselt cipőben jár minden bulvártévé üdvöskéje, Gigi Becali is, aki 2015 tavaszán szabadult, viszont 2021-ig nem gyakorolhatja szavazati jogát.

Sok helyen fittyet hánynak a választási szabályokra
2016-06-05 19:18:00

Fotó: MTI, Boda L. Gergely

A kolozsvári székhelyű demokrácia-kutató központ megfigyelői több választási incidensről számolnak be. A Maros megyei Ludason található 163-as számú szavazókörzetben az egyik megfigyelőjüket a jelöltek zaklatták, és a megfélemlítési szándékot a körzet elnöke nem volt hajlandó írásban rögzíteni. Hasonló esetről számoltak be a 169-es számú körzetből is, ahol korlátozták a megfigyelő munkáját. A Beszterce-Naszód megyei Oláhszentgyörgyön a PNL és a PSD választási szlogeneivel feliratozott autók szállították a szavazóhelyiségekhez a választópolgárokat. A civil szervezet bejelentette az esetet, és a rendőrök felszólították a sofőröket, hogy hagyjanak fel a szavazók utaztatásával.

Egy másik megdöbbentő eset szintén Ludason történt, ahol a szavazóbizottság tagjai megengedték egy férfinak, hogy külföldön tartózkodó fia helyett szavazzon. A Bihar megyei Fugyivásárhelyen a megfigyelőt nem engedték be a szavazóhelyiségbe. A kolozsvári 124-es számú körzet egyik urnája nem volt leragasztva.  Bonchidán a szavazófülkéket az ablakok elé helyezték, fittyet hányva a szavazás titkosságára...

Egy nő bent rekedt a szavazófülkében
2016-06-05 19:13:00

Az eset a galaci 58-as szavazókörzetben történt. A nő állítólag bezárkózott a szavazófülkébe, és fél órán keresztül nem volt hajlandó kijönni onnan. A helyszínre érkező rendőrökkel sem akart szóba állni. Hogy miért, rejtély.

De tovább is van, mondjuk máris. A választási bizottság két tagja megpróbált két-két szavazólapot adni egyes választópolgároknak. A rendőrség lefülelte az illetőket, kihallgatásuk jelen pillanatban zajlik.

Találja ki, hány kihágást és bűncselekményt jelentettek eddig a mai szavazáson
2016-06-05 18:47:00

A Belügyminisztérium jelentése szerint összesen 272 darab feltételezhető választási kihágást és bűncselekményt jeleztek.

A Belügyminisztérium által regisztrált bejelentések több, mint 30 százaléka megalapozatlannak bizonyult. A bejelentések többsége, azaz körülbelül 65 százalék rurális környezetből érkezett.

Kolozsváron sms-ben buzdítanak szavazásra
2016-06-05 18:42:00

Ezzel az sms-sel, aláírás nélkül buzdítanak szavazásra Kolozsváron:

„Kolozsváron olyan alacsony a választási részvétel, hogy városunknak akár lehet magyar polgármestere is! De ez csak akkor sikerülhet, ha most felmutatjuk erőnket, és ha mindenki elmegy szavazni! Este 9-ig lehet voksolni! Hajrá, Kolozsvár! Hajrá, kolozsvári magyarok!”

Az sms-t a 0754 805 321-es Orange-számról küldték.

Történelmi pillanat! Végre leszavazott Klaus Iohannis is!
2016-06-05 18:30:00

Ilyesmi még nem fordult elő eddig! Klaus Iohannis államfő 18 óra 35 perckor szavazott Bukarestben.

A rendszerváltás utáni román államfők kivétel nélkül példamutatóan a reggeli órákban szavaztak minden választáson.

A másik érdekesség, hogy Iohannis egyedül szavazott, felesége ugyanis korábban, Szebenben leadta a voksát (oda szól ugyanis a személyije). Carmen Iohannist viszont férje nem kísérte el szavazni.

Egy magyar nő az ország legidősebb választója?
2016-06-05 18:23:00

Sajnos nem. Egy 101 éves román férfi az illető.

Az Olt megyei Brastavățuban élő Alexandru Godinescu, avagy Lisandru bá, ahogy a hozzá közelállók kedvesen becézik, korán reggel felkészült a szavazásra, mint eddig minden alkalommal. Soha egyetlen szavazást sem hagyott ki hosszú élete során. Lisandru bá összesen 27 alkalommal élt szavazati jogával.

Épp hogy túllépte a 40 százalékot az országos részvételi arány
2016-06-05 18:15:00

Néhány perccel 18 óra után, kevesebb, mint három órával az urnazárás előtt az országos részvételi arány épp hogy túllépte a 40 százalékot.

A listavezető Olt és Giurgiu megyében az 50 százalékot is túllépte a részvételi arány, a lista végén Bukarest áll 25,3 százalékkal.

A megyék sorában Temes megye az utolsó 33,1 százalékkal.

Kovászna megye 36,03 százalékkal és Hargita megye 36,3 százalékkal hátulról a harmadik és negyedik helyen áll.

Hátul kullog Kolozs megye is 36,5 százalékkal, Maros megyében a szavazásra jogosultak 43,1 százaléka voksolt.

 

Megvan az első választási végeredmény!
2016-06-05 18:13:00

Aki azt hitte, éjfél körül olvashat majd az első véglegesnek tűnő választási eredményekről, nagyot téved!

A Hunyad megyei Bătrâna községben máris megvan a végeredmény. Nem csalás, nem ámítás, nyájas Olvasók! A községben ugyanis egyetlen polgármesterjelölt van, és egyetlen tanácsosi lista, mégpedig a PNL (Nemzeti Liberális Párt) színeiben.

A község 108 lakójának több mint fele urnákhoz járult a délutáni órákig. A papírforma tehát simán érvényesült, és ha nem érvénytelenek a szavazatok, akkor a Hunyad megyei község polgármestere a következő négy évben ugyanaz a Radu Herciu lesz, aki 2000 óta rendezgeti Bătrâna ügyes-bajos dolgait.

Sokánt! Carmen Iohannis egyedül szavazott, a férje még sehogy
2016-06-05 18:09:00

Mi ugyan semmi kivetnivalót nem látunk abban, hogy egy asszony a férje nélkül menjen szavazni (is), a román sajtó egy része szenzációként tálalja, hogy Románia First Ladyje, Carmen Iohannis egymagában szavazott le Szebenben, mivel - az államelnökkel ellentétben - neki még ott az állandó lakhelye.

Klaus Iohannis viszont nem szavazott délután 5 óráig, ami premier az elmúlt 26 évben - a korábbi elnökök az eddigi időpontig már rég leadták a voksukat. De nyugalom, biztosan elmegy szavazni, ezt be is jelentette Facebook-oldalán. Ő Bukarestben él állampolgári jogával, mivel április óta fővárosi lakos.

A romák királya a szociális segélyért szavazott
2016-06-05 17:36:00

Dorin Cioabă, a romák önjelölt királya az Agerpres szerint arra szavazott, hogy „adjon az Isten jó közigazgatást a romáknak, olyan polgármestereket, akik segítenek a cigányokon”.

„Köztudott, hogy mi, romák a szociális segélytől függünk, a polgármesteri hivataloktól, a helyi önkormányzatoktól, a megyei tanácsoktól függünk, és remélem, hogy választottjaink tekintettel lesznek szavazatunkra és segítenek majd a nehéz helyzetben levőkön” – mondta Cioabă, aki Szebenben szavazott.

Ahol a részvételi arány 200 százalék!
2016-06-05 17:29:00

A média minden csatornáján az folyik, hogy milyen rettenetesen alacsony a részvételi arány. Bezzeg néhány Temes megyei helységben más a helyzet. De nagyon más! Délután négy órakor Crivobarában – figyelem! – 200, Dobrești-en 214, Lăpușnicban pedig „alig” 137 százalékos volt a részvételi arány.

Hogy mi a titok nyitja? Nos, nem a halottak és angyalok szavaztak. Elmagyarázzuk a dolgot Crivobara példáján. A helység állandó listáján 67 személyt tüntettek fel, akik közül 36 személy szavazott is. A választók összlétszáma viszont 134, és 96 személy a pótlistákon szavazott.

Hát így történt. További jó szavazást kívánunk!

Baltával ment el szavazni
2016-06-05 17:03:00

A választási incidensek között előfordulnak, nos, furcsábbak is. Mint például a Konstanca megyei Ciobanu községben, ahol is egy derék polgár kapta magát, no meg egy baltát, és így indult el szavazni.

A harcias férfi állítólag a többi szavazópolgárt szerette volna, úgymond, jobb belátásra téríteni a személyi igazolvány helyett lengetett favágó eszközzel. A rendőrség viszont, nem tudni, miért, megakadályozta ebben. A baltát elkobozták, helyreállt a rend és folytatódott a szavazás.

Zűr van Marosvásárhelyen
2016-06-05 15:54:00

Kétségbeesett-buzdító hangnemű felhívások sora terjed Facebookon amiatt, hogy a hírek szerint Marosvásárhelyre 60 ezer szavazócédulával kevesebb érkezett a szükségesnél, a prefektúra hibájából.

Soós Zoltán RMDSZ-es, de függetlenként induló polgármesterjelölt szombat esti Facebook-posztja szerint választási csalásra készülhetnek Marosvásárhelyen. „Az országban egyedül Maros megyében, kb. 60 ezer szavazócédulával kevesebb érkezett a szavazókörzetekbe, mint amennyit a törvény előír. A hiányzó cédulák jelentős része marosvásárhelyi körzetekbe nem érkezett meg. A csendőrség ezeket a körzeteket lezárta, a helyi bizottságok tagjai nem hagyhatják el a helyszíneket. Fennáll a gyanú, hogy a hiányzó szavazólapokat csalásra akarják felhasználni” - írja Soós.

Sajtóinformációk szerint a szükséges szavazólapok mintegy 97 százaléka érkezett csak meg Maros megyébe, holott minden körzetben a választójoggal rendelkező polgárok számánál tíz százalékkel több szavazólap kell rendelkezésre álljon.

Nem nagyon akarnak szavazni a székelyek
2016-06-05 15:20:00

Jelenleg, 3 óra 20 perckor Kovászna megye 26,1 százalékkal a 38. helyen áll a szavazati részvételt illetően. Hargita megye a 36-ik 26,6 százalékkal, Maros megye a 27. helyen áll 30,3 százalékkal.

Kolozs megye hátulról a harmadik 25,9 százalékkal.

Az országos átlag 29,7%, a legszorgalmasabbak a Giurgiu megyeiek, ott a szavazópolgárok 38,3 százaléka szavazott

Bukarestben szavaztak eddig a legkevesebben, 19 százalékos a részvétel 15:20-kor.

Kovács Péter nagyon gyorsan mozgatja a szemöldökét
2016-06-05 14:12:00

És kopogtatja a személyije hátoldalát. Az ujjunk le nem jön a play-gombról.

Hihetetlen, de működik a választási jelenlétet valós időben mutató rendszer
2016-06-05 13:31:00

Őszintén szólva, reméltük, de nem hittük, hogy az új informatikai rendszer, amellyel valós időben lehet követni a választási részvétel alakulását, kifogástalanul működni fog. De úgy tűnik, a rossz emlékekeink, amelyeket az egészségbiztosító kártyás rendszer szinte naponta tapasztalt totális összeomlása okozott, szétfoszlófélben vannak.

A Központi Választási Iroda honlapján élőben követhetjük, akár megyékre és településekre lebontva, hogyan alakul a szavazási kedv.

A rendszer úgy működik, hogy minden szavazóhelyiségben van egy táblagépre kötött szkenner, amelybe belehelyezik minden szavazópolgár személyazonosági igazolványát, a rendszer pedig a személyi szám alapján ellenőriz, egyeztet az adatbázissal, végül az eredmény a fenti linken látható.

 

 

Ion Iliescu nyilatkozott egy jó fűrészporízűt
2016-06-05 13:24:00

Ion Iliescu egykori államfő szerint a választási csalásokat megelőző rendszer jó és szükséges.

„Kontinuitásra, következetességre van szükségünk a romániai demokrácia megerősítésében, a heyhatósági választások pedig ennek jó kifejeződése. Másrészt biztosítanunk kell a nyitást a jobb és újabb felé” – nyilatkozta bele az elé tartott mikrofonokba Iliescu, miután szavazott Bukarestben.

Soós Zoltán korrupciómentes Marosvásárhelyre szavazott
2016-06-05 13:19:00

Így szavazott Horváth Anna Kolozsváron
2016-06-05 13:13:00

A déli megyék vezetik a részvételi toplistát
2016-06-05 13:06:00

13 órakor Teleorman vezette a részvételi arány megyei lebontását: 29,4 százalékkal.

Következik Giurgiu, Olt, Dâmboviţa, Vâlcea és Călăraşi megye.

A listán az első erdélyi megye Hunyad, eléggé lemaradva, a 22. helyen, 22,4 százalékkal.

Maros megyében 21,8%, Hargita megyében 18,9%, Kovászna megyében 18,5% a részvételi arány 13 órakor.

Kolozs megye az utolsó előti helyen áll 18,4 százalékkal.

A korupció leváltására szavazott Szilágyi Zsolt
2016-06-05 12:00:00

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi magyar Néppárt (EMNP) elnöke Nagyváradon voksolt. A politikus elmondta: a politika változására és a tiszta kezű politizálásra szavazott.

„Arra szavaztam, hogy a korrupciót az emberek szolgálatában álló politikával cseréljük le, amely a helyi közösségeket szolgálja szűk csoportérdekek helyett” - fogalmazott az elnök, hozzátéve: tiszta lelkiismeretű politikusokra van szükség, mivel az utóbbi időben az erdélyi magyar közösség soraiban is gyökeret vert a korrupció és a félelem.

Kire szavazott Kelemen Hunor?
2016-06-05 11:55:00

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Csíkkarcfalván, szülőfalujában adta le voksát.

Tíz órakor 7,93 százalékos a részvételi arány
2016-06-05 10:30:00

A Központi Választási Iroda adatai szerint reggel 10 óráig a választópolgárok 7,93 százaléka adta le a voksát. A városi lakosság 6,13, a vidékiek 10,37 százaléka voksolt.

Az élen a délkeleti megyék állnak: Teleormanban már a polgárok 13,33 százaléka leadta a voksát. A további sorrend: Giurgiu (12,29), Olt (12,16), Călărași (11,52) és Dâmbovița (11,13).

Erdély és a Bánság viszont igencsak lemaradt. A legkevesebben Hargita megyében voksoltak, itt csupán 5,59 százalék voksolt. A további sorrend: Temes (5,84), Kolozs (5,94), Kovászna (6,02) és Szeben (6,10).

Maros megyében 7,44, Bihar megyében 7,34, Szatmárban pedig 7,16 százalékos volt a részvételi arány.

Dacian Cioloş már szavazott
2016-06-05 09:10:00

Dacian Cioloş miniszterelnök máris leadta voksát Zilahon, és arról beszélt: arra számított, hogy a pártok megújítják jelöltállományukat.

Az első fél órában országszerte mintegy 200 ezren szavaztak
2016-06-05 09:02:00

A Székelyföldön nem volt különösen nagy a szavazói kedv: Hargita megyében 0,82, Kovásznában 0,96 százalékos volt a részvétel, ezzel a lista végén kullognak.

A legtöbben Teleorman (1,95%), Călărași (1,61%) és Giurgiu megyében (1,6%) voksoltak.

Máris történtek rendellenességek is: a Buzău megyei Verneşti település hét szavazókörében fel kellett függeszteni a voksolási folyamatot, mivel rosszul nyomtatták ki a szavazólapokat: a tanácsosjelöltek neve került a polgármesterek megválasztását szolgáló lapra, és fordítva.

És elkezdődött!
2016-06-05 08:05:00

Reggel hét óra óta az ország 3200 települése, és 41 megye élére választhatnak vasárnap önkormányzati vezetőket az országban bejelentett lakcímmel rendelkező román és európai uniós állampolgárok.

A választói névjegyzékben szereplő 18 millió 265 ezer polgárt helyi idő szerint 7 és 21 óra között várják az ország területén berendezett 18 ezer szavazókörzetbe.

Mint ismeretes, a voksolás során mindenütt megválasztják a polgármestert, valamint a települési önkormányzati testület és a megyei tanács tagjait. A megyei tanácsok elnökeit most nem a polgárok közvetlenül, hanem a tanács tagjai egymás közül, később választják. A választópolgárok tehát mindenütt három szavazólapot kapnak, kivételt Bukarest képez, ahol mind a hat kerület élére polgármestert és kerületi tanácsot, a főváros élére pedig képviselőtestületet és főpolgármestert is választanak.

Az egyfordulós rendszerben a legtöbb szavazatot összegyűjtő polgármester-jelölt kerül a községháza vagy városháza élére, függetlenül attól, hogy megszerezte-e voksok legalább felét. A helyi és a megyei tanácsokban azok a pártok jutnak képviselethez, amelyek az adott körzetben megszerzik a voksok legalább öt százalékát. Pártkoalíciók esetében a bejutási küszöb magasabb.

A választás újdonsága, hogy a szavazókörzetekben először beszkennelik a voksolásra jelentkező polgár személyazonossági iratát, majd az újonnan beüzemelt informatikai rendszer a személyi szám alapján helyben ellenőrzi: jogosult-e az illető voksolni, a megfelelő szavazókörnél jelentkezett-e, és nem szavazott-e már másutt.

Szavazatát mindenki csak abban a választókörzetben adhatja le, ahova állandó vagy legalább másfél hónapja bejelentett ideiglenes lakhelye alapján tartozik, és ahol neve szerepel a választói névjegyzékben.

A 45 ezer önkormányzati tisztségre 108 párt, kisebbségi szervezet és pártszövetség több mint negyedmillió jelöltet állított. Három magyar politikai szervezet, az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP), és a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben csaknem 12 ezer jelölt indul.

A központi választási bizottság éjfélre ígér 80 százalékos feldolgozottságú részeredményeket.