Sophia Loren Kolozsváron: egy sztár, akit nem érdekel a saját sztársága

A TIFF idei életműdíjasa kedvenc filmszerepeiről, az új román és olasz filmről, sőt a hosszú házasság titkáról is beszélt.
Hirdetés

A Transilvania Nemzetközi Filmesztivál (TIFF) idén egy igazi világsztárt hozott el Kolozsvárra: Catherine Deneuve, Claudia Cardinale vagy Vanessa Redgrave után most Sophia Loren, az olasz film nagyasszonya veheti át a fesztivál nemzetközi életműdíját, mégpedig attól a Mădălina Gheneától, akit – különösen az olasz sajtóban – előszeretettel hasonlítanak Lorenhez.

Az olasz díva a szervezők által szigorúan szabályozott keretek közt találkozott a hazai és nemzetközi sajtó képviselőivel egy kolozsvári luxushotelben – mielőtt még a szélesebb publikumnak is bemutatkozna a Házasság olasz módra című filmjének díszvetítésén, a Diákművelődési Házban.

A szűkre szabott időkeretek között mégis sikerült több, egymástól különböző témát érinteni. Nem maradhat el a nemzetközi sajtótájékoztatók kedvenc kérdése, miszerint mi a véleménye a román filmművészetről, és vállalna-e szerepet román rendező által készített filmben. Sophia Loren elmondja, román filmeket leginkább fesztiválokon és a televízióban látott. Már nem tinédzser, elővigyázatosnak kell lennie, milyen szerepeket vállal, de nem zárja ki. Az új olasz filmben – mint például az Oscar-díjas Paolo Sorrentino alkotásaiban (az ő Ifjúság című filmjében játszik Mădălina Ghenea) – a bátorságot szereti.

A péntek este a tiszteletére vetítendő filmje, a Házasság olasz módra az egyik kedvence. „Vittorio de Sicával dolgozni egy csoda volt” – jelenti ki, és a film férfi főszereplőjével, Marcello Mastroiannival való közös munkára is szívesen emlékszik, elmondása szerint pályája egyik legnagyszerűbb időszaka volt.

Hirdetés

Mi a hosszú házasság titka? – hangzik egy kérdés, ami cseppet sem meglepő: a színésznő ugyanis 50 évig élt együtt Carlo Ponti filmproducerrel. Amikor találkozott vele, 16 éves volt, és inkább apára volt szüksége, de ez idővel megváltozott. Ponti, aki férje és több filmjének producere volt egyben, 2007-ben halt meg: nagyon boldogok voltak együtt, és nagyon hiányzik – mondja el a 81 évesen is imponáló jelenségnek számító színésznő.

Sophia Loren – minden előzetes elképzelésünk és az Oscar-díjai ellenére – egyáltalán nincs „elájulva” saját hírességétől. Nem úgy tekint magára, mint világsztárra, ha minden nap ezzel kelne, az a karrierje végét jelentené – fejti ki. „Boldog vagyok, hogy itt lehetek, és úgy érzem, egy vagyok Önök közül” – mondja megkapó szerénységgel.
 

Hirdetés