250 millió forintot kap a szatmári Kölcsey Ferenc Főgimnázium

A magyar kormány támogatásából kicserélik a nyílászárókat és felújítják a homlokzatot.
Hirdetés

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár személyesen a Kölcsey Ferenc Főgimnázium diáksága előtt, Kereskényi Gábor RMDSZ-es polgármesterjelölt és Pataki Csaba szenátor társaságában jelentette be a hírt, hogy a magyar kormány 250 millió forinttal támogatja az ingatlan felújítását. Mint mondta: tavaly szeptemberben járt utoljára az épületben, és láthatta, hogy nagyon rossz állapotban van.  A Friss Újság beszámolója szerint a magyar kormány elöljárója azt is kilátásba helyezte, hogy 2017-től újabb pénzt különítenek el az épület megőrzésére.

Az RMDSZ helyi képviselőinek közbenjárására, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár támogatásával a következő tanévet már megújult épületben kezdheti a diáksereg. Az iskolaközösség nevében Pataki Enikő iskolaigazgató és Zsók Csaba szülő mondott köszönetet a jó hírt elhozó anyaországi vendégnek.

A Szatmárnémeti emblematikus magyar iskolájának számító Kölcsey Ferenc Főgimnázium 2012-től működik a római katolikus egyház tulajdonában levő egykori jezsuita konviktus épületében, melyet az önkormányzat bérel számára. Az épületet elhanyagolt állapotban hagyta hátra a benne korábban működő szakiskola. 2013-ban ipari alpinistákkal kellett letakaríttatni a külső falak hulló vakolatát, mely a diákok épségét veszélyeztette.

A városvezetés, az egyház és a szülői közösség összefogásával eddig újrafödték az épületet, kicserélték a működésképtelenné vált fűtésrendszerét, csatornázták, aszfaltozták és részben parkosították az udvart.

Hirdetés