Közel 80 romániai orvos nyaralt Indiában egy gyógyszerforgalmazó pénzén

Az onkológusok ellen eljárást indított a DNA csúszópénz elfogadása miatt.
Hirdetés

Onkológus szakemberek indiai nyaralását fizette 2012-ben egy gyógyszerforgalmazó, hogy az orvosok aztán a cég drága termékeit írják fel vagy ajánlják pácienseiknek.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást indított a cég és négy vezetője, valamint 77 onkológus szakorvos ellen csúszópénz elfogadása miatt.

A cég befizette egy utazási irodának az egzotikus nyaralás minden költségét, és az orvosok el is mentek Indiába, de nem a Bangaloréban zajló 3. Ázsiai mellrák kongresszusra, hanem kétezer kilométerre odébb, Új Delhibe. Még csak nem is a kongresszus idején utaztak Indiába, hanem egy héttel korábban. A kétnapos rendezvénynek csak az első napján vettek részt, a DNA szerint csak azért, hogy bejelentkezzenek és maradjon nyoma annak, hogy ott jártak.

A gyógyszerforgalmazó cégnek összesen több mint 520 ezer eurójába került a nyaraltatás, az összegből több mint 416 ezer euró számít csúszópénznek a DNA szerint.

Az ügy korábbi szakaszában, 2015 júliusában házkutatásokat tartottak Szegen, Zilah, Maros, Kolozs és Beszterce-Naszód megyei kórházakban valamint több, rákgyógyszert forgalmazó cégnél.

Hirdetés