Tőkés: a szekuskollaboránsok ne tölthessenek be egyházi tisztséget

A volt királyhágómelléki református püspök szerint megtorpant az átvilágítási folyamat.
Hirdetés

Tőkés László, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, az EMNT elnöke nagyváradi sajtótájékoztatóján elmondta: sajnálatos módon a múlttal való szembenézés csak a református és unitárius egyházban történt meg, de ez a folyamat ott is megtorpant, olyannyira, hogy még a legutóbbi egyházi választásokon is rovott múltú lelkészek kerülhettek magas egyházi tisztségekbe.

„A Securitate és utódszervezetei továbbra is nagy befolyással rendelkeznek, és az élet minden területét behálózzák társadalmunkban. Okkal feltételezhető, hogy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) is megtalálta régi és új kollaboránsait. Egyházi és nemzeti létérdekünk tehát, hogy az elhúzódó, illetve szándékosan késleltetett átvilágítást továbbvigyük, Anyaszentegyházunk megtisztulását elősegítsük, és az idegen titkosszolgálat rontásával szemben az ifjú, a jövendő nemzedéket is felvértezzük” – szerepel a Tőkés-sajtóiroda közleményében.

Tőkés ugyanakkor elégtétellel állapítja meg, hogy az esetek többségében a lelkipásztorok nem működtek együtt a kommunista állambiztonsággal, nem voltak informátorok, sőt „állhatatosan ellenálltak a beszervezésnek”.

Elvárható lenne, hogy a kollaboráción kapott papi vagy világi személyek egyházi tisztségekbe ne legyenek megválaszthatók a jövőben – szögezte le Tőkés. Az őszi parlamenti választásokra utalva időszerűnek tartaná a teljes magyar közösség majdani jelöltjeinek titkosszolgálati átvilágítását.

„Különösen az RMDSZ által dominált közélet teljes megtisztítása lenne fontos, mivel ott érzékelhető és látható a legjobban, hogy az egykori rezsim fenntartóinak és kollaboránsainak mekkora befolyásuk van mindmáig, s hogy a titkosszolgálati összefonódások milyen kiszolgáltatottá tehetik a közéleti szereplőket” – fogalmazott Tőkés.

Hirdetés