„Rasszizmusregisztert” állítana össze a hollandiai bevándorlópárt

Az elhallgatottak hangja akarnak lenni, de Erdogant bírálni tilos.
Hirdetés

Ha egyelőre nem is Franciaországban, de megvalósulni látszik a francia botrányíró, Michel Houellebecq víziója egy európai muszlim hátterű politikai alakulat felemelkedéséről: Denk néven a migránsok érdekeit képviselő párt alakult Hollandiában – számol be a Die Weltre hivatkozva a Mandiner.

A pártot két török származású holland szociáldemokrata parlamenti képviselő, Tunahan Kozu és Selcuk Öztürk alakította még tavaly, akik az integrációs politika iránya miatt hagyták ott egykori pártjukat. Az új párt szóvivője Tatjana Maul, a Miss Hollandia cím korábbi birtokosa.

A Denk a Geert Wilders-féle iszlám- és bevándorlásellenes párt ellensúlya szeretne lenni, „antirasszista, innovatív és cool” programmal. A mottójuk: Az elhallgatottak hangja. (További tájékozódás céljából a hollandul értők a honlapjukat is böngészgethetik.)

A jelek szerint azonban mégsem képviselnének minden elhallgatottat, például – a holland parlament állásfoglalásával ellentétben – nem álltak ki egy Erdogan-kritikus megnyilvánulásai miatt letartóztatott török bloggernő mellett – mint ahogy a megtámadott Charlie Hebdo mellett sem. A pártban általában véve is tilos Erdogant kritizálni vagy például az örmény népirtásról beszélni.

Hirdetés

A különböző bőrszínű, Hollandiában élő emberek helyzetét a zsidók náci Németország-beli üldözéséhez hasonlítják. Ezért a párt egyik célja egy „rasszizmusregiszter” összeállítása, amelyben összegyűjtenék a bevándorlókkal szemben „tiszteletlen” holland hivatalnokok neveit. Akinek a neve szerepel a listán, nem tölthetne be közhivatalt Hollandiában.

A jövő évi választásokon legalább öt képviselői helyet szeretnének szerezni a holland parlamentben, ami nem lehetetlen: szociológusok szerint akár egymilliós választói tömeget is maguk mögé állíthatnak.
 

Hirdetés