Horváth Anna: nincs semmiféle megegyezés a PNL-vel

Kemény dió: mozgósítani kellene 30 ezer kolozsvári magyart.
Hirdetés

Szerdai sajtótájékoztatóján megkérdeztük Horváth Annát, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltjét, igaz-e, amit a Hotnews írt a múlt héten liberális forrásokra hivatkozva, miszerint az RMDSZ egyezséget kötött a PNL-vel, hogy nem zavarnak be egymás – és Emil Boc újrázni kívánó polgármester – kampányába, mivel a választások után együttműködnek a városi önkormányzati testületben.

„Nem igaz, nem történt semmiféle megállapodás” – válaszolta Horváth Anna. Az sem felel meg a valóságnak, hogy az RMDSZ a városi kampányában ne akarná megszólítani a román szavazópolgárokat, amint azt a Hotnews írta. Igenis kampányolnak a román nemzetiségűek körében is, vannak román nyelvű szórólapjaik, amit a lakáslátogatós akciók keretében románokhoz is eljuttatnak – mondta. Igaz, a viszonyulásuk a legjobb esetben is semleges – tette hozzá.

A választások utáni együttműködésről meg annyit – folytatta Horváth Anna –, hogy a PNL jelenleg is többségben van a városi tanácsban és elképzelhető, hogy a választások után is ők alkotják a többséget, ezért a liberálisok nem kényszerülnek arra, hogy ilyen egyezségeket kössenek.

A kolozsvári RMDSZ nem rendelt közvéleménykutatást a kampányra, mivel az ilyen felmérések eredménye általában nem mutat reális képet – mondta kérdésre válaszolva Horváth Anna. Erről eszünkbe jutott, hogy Szatmárnémetiben mégis hisznek a felmérések eredményében (nyilván erősíti a hitet, hogy ott Kereskényi Gábort, az RMDSZ polgármesterjelöltjét hozta ki első helyen egy felmérés…)

Az viszont fontos, hogy minél több RMDSZ-tanácsos legyen az új önkormányzati testületben – mondta a sajtótájékoztatón részt vevő Csoma Botond tanácsosjelölt. Jelenleg négy magyar tanácsos van, de ha bejutna hat vagy inkább hét, akkor a PNL elveszítené a többségét, az pedig sokkal jobb tárgyalási helyzetet eredményezne.

Csakhogy a helyzet nem egyszerű, mivel a mintegy 48 ezer kolozsvári magyar választópolgár közül

30 ezren nem mentek el szavazni

négy évvel ezelőtt. „Az ő részvételükön múlik, hogy a következő négy évben milyen súllyal vagyunk jelen az önkormányzatban, ezért a mostani kampány legfontosabb eleme a mozgósítás” – mondta Horváth Anna.

Csoma Botond szerint az is nehezíti a dolgokat, hogy a door-to-door kampány során azt tapasztalták, hogy az emberek többsége nem tesz különbséget az országos és a helyi politika között, és sokan azt mondják, nem érdekli őket a politika általában.

Hirdetés

Az egyik legérzékenyebb kolozsvári magyar ügy a többnyelvű városnévtáblák kérdése. Az RMDSZ-frakció folyamatosan napirenden tartotta ezt a témát az elmúlt négy évben is, és a következő ciklusban is így tesz, viszont nem rajta múlik, hogy lesznek-e vagy sem Kolozsvár-feliratú táblák is a város határában. „Láthattuk, hogy a politikai út nem hozott eredményt, ezért csatlakoztunk a civil szféra által kezdeményezett táblaperhez és egyéb akciókhoz is. Azt nem akartuk, hogy vagy-vagy kérdést csináljunk a táblaügyből, vagyis ha azt látjuk, hogy egyelőre nem megy, akkor felállunk az asztaltól” – mondta Csoma.

„Nem állítottuk élére a táblák ügyét” – fogalmazott Horváth Anna. Ez azt jelenti – folytatta –, hogy megszabjuk: vagy határidőre megvalósul, vagy pedig ellenzékbe vonulunk. Ámde ez nem jó megközelítés, mivel látjuk, hogy eddig nem valósult meg, és ha sértetten felállunk az asztaltól, akkor a többi fontos magyar vonatkozású ügyet is megoldatlanul hagyjuk, például a magyar kulturális események és civil szervezetek anyagi támogatását.

„Napirenden kell tartani továbbra is a táblaügyet, de nem szabad vagy-vagyban gondolkodni”

– hangzik a következtetés.

Kinizsi Zoltán megyei tanácsosjelölt, városi kampányfelelős a kortesidőszak első két hetének számadatairól beszélt. Mint mondta: 50-80 önkéntessel dolgoznak, a kampánycsapat (a jelöltek és az önkéntesek) eddig mintegy háromezer kolozsvári magyar és román háztartásba csengetett be, az emberek 90 százalékban pozitívan fogadták őket. Az a cél – mondta –, hogy a kampány végéig nyolcezer háztartást keressenek fel és 30-40 ezer magyar és román szórólapot osszanak ki. Nagyjából ennyi a kampány, mivel az idén életbe lépett törvényi szigorítások csak ennyit tesznek lehetővé. Pedig az embereknek hiányzik a kampányolós öngyújtó, az írószer stb., ezt szóvá is teszik, amikor felkeresik őket – tette hozzá Kinizsi.

Ennyi pizzát ettek meg a kampányban
Eddig 212 kávé és 169 pizza fogyott el a kolozsvári RMDSZ Szentegyház utcai kampányközpontjában. És hátravan még közel két hét. Bringázhatnának többet is, mit tagadás…

 

Hirdetés