A védőoltások okozták a titokzatos fertőzést Argeș megyében?

Fél év után még mindig csak találgatnak az ügy felderítésével megbízott szakhatóságok. Három csecsemő halt meg, és közel ötvenet kezeltek kórházakban.
Hirdetés

Az egészségügy átvilágításával megbízott miniszterelnöki ellenőrző testület egyes védőoltásokra gyanakszik, ezért elrendelte a közegészségügyi hivatalok, kórházak, magánorvosi rendelők vakcináinak ellenőrzését.

Az év elején emésztési zavarokkal, légzési nehézségekkel, vérszegénységgel, illetve angolkórral  beutalt csecsemők immunrendszerének gyengeségét egyes védőoltásokkal hoztak összefüggésbe. A testület számos rendellenességet tapasztalt az egészségügyi intézményekben szerte Argeș megyében, többek között egy Hexaxim nevű kazah vakcinát is találtak, amelyet az európai egészségügyben tiltott használni. Emellett szlovák és bolgár felirattal ellátott készítményeket is vizsgálnak. A romániai gyógyszerpiacot felügyelő országos ügynökség érintettségét is ellenőrzik, milyen körülmények között engedélyezték ezeket a vakcinákat.

A bizottság jelentéséből az is kiderül, hogy az egyik kórház, amelyikben a legtöbb megbetegedett csecsemőt kezelték, szerződésben állt a Hexi Pharmával.

Argeș megyében az év elején mintegy 50 csecsemőt utaltak kórházba emésztőrendszeri megbetegedéssel, hárman hemolitikus urémiás szindróma miatt életüket vesztették. Az azóta lemondott egészségügyi miniszter akkor azt mondta: a kicsik megbetegedését egy E. Coli-batkériumtörzs okozta, ami valamilyen élelmiszerrel kerülhetett be a csecsemők szervezetébe. 

Hirdetés