Lassan az a politikus gyanús, aki ellen nem folyik eljárás

Bűnszövetkezet létrehozásával gyanúsítanak négy korábbi minisztert.
Hirdetés

A szervezettbűnözés- és terrorellenes ügyészség (DIICOT) az államfőhöz fordult, hogy engedélyezze a bűnvédi eljárás beindítást négy korábbi miniszter ellen.

Dan Ioan Popescu (PSD) iparügyi miniszter, Mihai Tănăsescu (PSD) pénzügyminiszter volt a Năstase-kormányban, a liberális Sebastian Vlădescu a Tăriceanu-kormány pénzügyminisztere volt, Gheorghe Pogea (PDL) pedig a Boc-kormányban vezette a pénzügyminisztériumot. A DIICOT a Rompetrol-ügyben indítana ellenük vizsgálatot bűnszövetkezet létrehozásának gyanújával.

Popescut és Tănăsescut azzal gyanúsítják, hogy miután megegyeztek az azóta elhunyt Dinu Patriciuval, a Rompetrol tulajdonosával, sürgősségi kormányrendeletet kezdeményeztek, amellyel a Rompetrol több mint 600 millió dollár értékű állami adósságait a pénzügyminisztérium által kibocsátott államkötvényekké alakították át.

Vlădescu és Pogea a DIICOT szerint megakadályozta egy olyan kormányhatározat elfogadását, amely lehetővé tette volna, hogy az állam eladja a kötvényeket a bukaresti értéktőzsdén, ezzel pedig visszaszerezze kinnlevőségeit.

Hirdetés

A DIICOT két héttel ezelőtt vagyonzárlatot rendelt el a Rompetrol tulajdonában álló Petromidia finomító részvényeire, valamint a céget birtokló magánszemélyek bankszámláira.

Az eljárásban a Petromidia privatizációja körüli törvénytelenségeket vizsgálják. A 15 évvel ezelőtti magánosítás során a finomítót alacsony áron megszerző vásárló, Dinu Patriciu, Románia egyik leggazdagabb üzletembere vállalta, hogy kifizeti a cég több mint 600 millió dolláros történelmi adósságát. Időközben azonban a finomítót eladta a kazah KazMunayGasnak, az adósságból pedig az állam azóta is csupán 70 millió dollárt kapott meg.

Hirdetés