Egészségügy: Románia az EU leggyengébb láncszeme

Egy év alatt közel 30 ezer kórházi beteg hal meg Romániában úgy, hogy jobb körülmények között az élete megmenthető volna.
Hirdetés

Az Európai Unió tagállamainak statisztikai adatait feldolgozó Eurostat szerint 2013-ban a romániai kórházi haláleseteknek közel a fele megelőzhető lett volna megfelelő orvosi szaktudással vagy korszerű felszerelésekkel. Az Európai Bizottság keretében működő intézmény jelentésében Románia a legutolsó helyen szerepel az egészségügyi ellátás és az életmentés hatékonysága alapján felállított ranglistán.

A 2013-as esztendő adatait összesítve kiderül: Romániában közel 55 ezer beteg hunyt el a kórházakban, melyből legalább 27 ezer 400 páciens – százalékban kifejezve 49,4 százalék – élete megmenthető lett volna.

Hasonlóan gyenge Lettország (48.5%), Litvánia (45,4%) és Szlovákia (44,6%) egészségügyi rendszere. A listát Franciaország (23,8%) és Dánia (27,1%) vezeti. Az európai átlag egyébként 33,7 százalék. Európai összesítésben az idő előtti elhalálozás okai: szívinfarktus (16%), agyvérzés (12%), vastagbélrák (9%), illetve mellrák (5%). 

Fotó: Cotidianul.ro

Hirdetés