FUEN: különbség van bevándorlók és őshonos kisebbségek között

Lengyelországban tartja kongresszusát az európai kisebbségek szervezete, amelynek elnöki tisztségét egy RMDSZ-es jelölt is megpályázza.
Hirdetés

A menekültügyről szervezett pódiumbeszélgetést a lengyelországi Wrocławban (régi magyar nevén Boroszlóban) tartott kongresszusán az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN), amelyen az RMDSZ képviseletében Vincze Loránt külügyi titkár, a FUEN alelnöke, valamint Molnár Zsolt parlamenti képviselő szólaltak fel – tájékoztat az RMDSZ hírlevele.

Vincze Loránt a menekültkérdés kapcsán hangsúlyozta, hogy Európának nem szabad elveszítenie erkölcsi iránytűjét, de meg kell őriznie racionalitását is. „A kötelező kvótarendszer egyáltalán nem bizonyul működőképes megoldásnak, hiszen a tagállamok különböző kihívásokkal néznek szembe” – fejtette ki.

Vincze szerint egyértelmű különbséget kell tenni a menekültek és bevándorlók, valamint az őshonos kisebbségek és a bevándorlói csoportok között. Véleménye szerint teljesen más szükségleteik vannak a menekülteknek, mint a kisebbségeknek, ezért sem lehet egy lapon említeni a kettőt.

„Mindazonáltal humanitárius kötelességünk szolidaritást vállalni a háború elől menekülőkkel, de nekünk elsősorban az őshonos közösségek sorsát kell szem előtt tartsuk” – tette hozzá Vincze.

A lengyelországi tisztújító kongresszuson Vincze Loránt, az RMDSZ jelöltjeként megpályázza a FUEN elnöki tisztségét, ellenfele a németországi dánokat képviselő Dieter Paul Küssner lesz.

Molnár Zsolt leszögezte: a rászorulókon természetesen segíteni kell, de ez nem érvényes a tömegesen érkező gazdasági bevándorlókra – és mindenekelőtt nem szabad szem elől tévesztenünk a saját kisebbségi ügyeinket.

Hirdetés