Közgazdász végzettségű miniszter veszi át az egészségügyi tárcát

A 33 éves Vlad Voiculescu Bécsben tanult, és a jelenlegi pénzügyminiszter kabinetigazgatója volt mostani kinevezéséig.
Hirdetés

Egy külföldön tanult fiatal közgazdászt nevezett ki egészségügyi miniszternek pénteken Klaus Iohannis elnök. A tisztség azt követően ürült meg, hogy Patriciu Achimaș Cadariu a múlt hét elején lemondott a hamisított fertőtlenítőszerek botránya miatt. A 33 éves Vlad Voiculescu Bécsben tanult, és a jelenlegi pénzügyminiszter kabinetigazgatója volt mostani kinevezéséig.

Dacian Cioloș miniszterelnök elmondta, hogy Voiculescunak civilként már van tapasztalata az egészségügyi rendszerrel, és elképzeléssel is rendelkezik arról, hogy az ellátórendszer milyen reformokra szorul. A kormányfő arra utalt, hogy a fiatal közgazdász évekkel ezelőtt egy civil hálózatot szervezett meg, amelynek önkéntes tagjai

külföldről romániai rákos betegek számára létfontosságú gyógyszereket hoztak egy olyan időszakban, amikor akadozott a rákos betegek gyógyszerellátása.

Az egészségügyi rendszert alapjaiban rengette meg az elmúlt hetekben a hamisított fertőtlenítőszerek botránya, miután kiderült, hogy a Hexi Pharma nevű cég bizonyos esetekben akár 2500-szor is felhígított fertőtlenítőszereket forgalmazott kórházaknak. Az ügyben ügyészségi eljárás indult a cég ellen.

Mint ismeretes, felmerült a titkosszolgálatok felelőssége is, miután Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke kijelentette: fennáll az a gyanú, hogy a céget valamelyik hírszerzés használta paravánként kereskedelmi tevékenység folytatására. A belföldi hírszerző szolgálat annyit közölt, hogy több mint száz jelentést küldött

az elmúlt öt évben különböző országos állami intézményeknek a fertőtlenítőszerekkel kapcsolatos problémákról.

Klaus Iohannis egy csütörtöki nyilatkozatban elmondta: a román hírszerzés jól végezte feladatát, és szerinte más állami intézmények követtek el mulasztást azzal, hogy nem vették komolyan a hírszerzés figyelmeztetéseit, vagy szándékosan eltekintettek tőle. Szerinte nem lehet komolyan venni Tăriceanu nyilatkozatát, amely inkább a választási kampány része, mint valós probléma. Iohannis közölte: a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó legfelső védelmi tanács jövő heti ülésén napirendre tűzik a fertőtlenítőszerek és a nosocomialis (kórházi) fertőzések ügyét.

Hirdetés