Vádat emeltek a székely „terroristák” ellen

Fél évbe telt a büntetőper előkészítése. A tárgyalásban első fokon a bukaresti táblabíróság illetékes.
Hirdetés

Megtörtént a vádemelés a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két erdélyi képviselője, Szőcs Zoltán és Beke István ellen csütörtökön – közli a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) közleménye. A két fiatal fél éve előzetes letartartóztatásban várt erre a hírre.

Beke Istvánt, a HVIM erdélyi elnökét közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltán kézdivásárhelyi elnököt pedig közösség elleni merényletre való felbujtással, a

robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolják.

Az ügyészségi közlemény szerint a hatóságokhoz 2014 óta érkeztek jelzések „a magyarországi szélsőséges-nacionalista Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom romániai szárnyához” tartozó személyeknek a saját testi készségeik fejlesztése iránti érdeklődéséről. Ezt az érdeklődést idegen és kettős állampolgársággal rendelkező személyek ébresztették fel, azzal a céllal, hogy erőszakos cselekedeteket kezdeményezzenek „autonomista és revizionista célok” eléréséért, „Nagy-Magyarország visszaállításáért”.

A vádhatóság megemlíti, hogy a HVIM romániai tagjainak egy 2015. október 10-i (lehallgatott) beszélgetésén Szőcs Zoltán azt a feladatot szabta Beke Istvánnak, hogy házilag készítsen egy robbanószerkezetet, és hozza ezt működésbe Kovászna megye területén 2015. december 1-jén, Románia nemzeti ünnepén. A közlemény szerint Beke István „lépéseket tett” a robbanószerkezet előállításához szükséges eszközök beszerzése ügyében. Az ügyészség közlése szerint

a büntetőpert első fokon a bukaresti táblabíróság tárgyalja.

Hirdetés

A hatóságok Beke Istvánt 2015. december 1-jén, Szőcs Zoltánt pedig december végén tartóztatták le. A házkutatások során kiderült: Beke István korábban 400 petárdát vásárolt. A HVIM erdélyi szervezete a közösségi oldalán korábban közleményben tiltakozott tagjai meghurcolása ellen, és követelte, hogy az ügyészség hozza nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amelyen tagjai az állítólagos merényletet eltervezték.

A székelyföldi terrorvád miatt decemberben estéről-estére, majd januárban heti egy alkalommal tömegek vonultak az utcára Kézdivásárhelyen, szolidaritásukat fejezvén ki az őrizetbe vettekkel, és bizalmatlanságukat fejezvén ki a hatóságok eljárásával szemben. Kisebb utcai megmozdulásokat Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen és Gyergyószentmiklóson is tartottak.

Hirdetés