Diszkriminál, nem véd a szociális lakásokat „védő” kerítés

A sepsiszentgyörgyi városháza bontsa le – ajánlja melegen az ombudsman.
Hirdetés

Diszkriminatívnak nyilvánította a sepsiszentgyörgyi Oltmező utcai szociális tömbházlakásokat övező kerítést a bukaresti ombudsmani hivatal, amely egyúttal felszólította a háromszéki megyeszékhely önkormányzatát, hogy bontsa el a kerítést.

Az ombudsmani hivatal hétfőn közölte, hogy a tavalyi év végén újságcikk alapján indított vizsgálatot az Oltmező utcai, felújított szociális lakásokat magában foglaló tömbházak köré épített kerítés ügyében.

A városháza a kerítésépítést azzal indokolta, hogy ezzel tartaná távol azokat a látogatókat, akik éjszakai csendháborításukkal zavarják a szociális lakások és a környező tömbházak lakóinak nyugalmát, megrongálták a lépcsőket és a tömbházak külső falát. A városháza a saját ingatlanát és a benne lakók nyugalmát védi, áll az ombudsmannak küldött átiratban, az őrbódés ellenőrzéssel pedig azt szeretnék megakadályozni, hogy olyanok is bemehessenek, illetve az adott lakásokban tartózkodhassanak, akiknek a szociális lakások odaítélésének feltételei szerint éjszaka erre nem lenne joguk.

Az ombudsmani hivatal szerint viszont a kerítés nemcsak diszkriminatív, de még csak nem is olyan „pozitív” intézkedés, amely esélyegyenlőséget biztosítana az ott élőknek mint szociálisan sérülékenynek számító csoportnak. A kerítés a Nép Ügyvédje szerint társadalmilag elszigeteli az ottlakókat, ezzel a városháza anyagi és morális hátrányba hozza az általa is hátrányos helyzetűnek tartott közösséget, ezért azt ajánlja a városházának, hogy bontsa el.

Hirdetés

A kerítés egyébként nem volt olcsó, 230 ezer lej + ÁFA áll a sepsiszentgyörgyi önkormányzat válaszában arra az adatigénylésre, amelyet tavaly decemberben egy szentgyörgyi lakos nyújtott be, aki a választ szerkesztőségünkhöz is eljuttatta.

Cikkünk korábbi változata tévesen állította, hogy az ombudsmani ajánlás az őrkői „romafalra” vonatkozott. Arról a szentgyörgyi önkormányzat korábban eldöntötte, hogy eltávolítja. Az őrkői választófal felső felének egy részét apránként már elbontották helyi roma lakosok.

Hirdetés