Az angol focibajnokságba is beleszólt a terror

Meccs maradt el egy gyanús tárgy miatt.
Hirdetés

Az élsportot sem kíméli a nemzetközi terrorhiszti: vasárnap az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a Premier League egyik topcsapata, a Manchester United mérkőzését kellett elhalasztani egy, a stadionban talált gyanús tárgy miatt.

Mint később kiderült, valójában csupán egy ottfelejtett kiképzőeszköz volt a gyanús tárgy, amely miatt törölték a Manchester United és a Bournemouth bajnoki mérkőzését és kiürítették a manchesteri stadiont.
A rendőrség vasárnap éjszakai bejelentése szerint a tárgyat egy magáncég „hagyta hátra véletlenül” az Old Trafford stadionban.

A mérkőzés közép-európai idő szerint 16 órakor kezdődött volna, de húsz perccel a kezdőrúgás előtt

a hangosbemondón az „operation red code” bejelentés hangzott el, amely a legmagasabb szintű biztonsági riasztás.

Ezután nagy erőkkel a helyszínre vonultak a tűzoltók és a mentők, és a hatóságok elrendelték az Old Trafford kiürítését. A stadionban 75 ezer néző várta a mérkőzés kezdetét; a kiürítés incidensek nélkül zajlott.

A brit hadsereg tűzszerészei ellenőrzött körülmények között a helyszínen felrobbantották a gyanús tárgyat. A rendőrség nem sokkal későbbi bejelentése szerint az eszköz “rendkívüli módon hasonlított” ugyan egy igazi robbanószerkezetre, de nem működőképes pokolgépről volt szó.

Hirdetés

John O’Hare, a manchesteri rendőrség főparancsnok-helyettese vasárnap éjszakai sajtótájékoztatóján közölte: az azóta elvégzett tüzetes vizsgálat kiderítette, hogy a gyanús tárgy egy magáncégé volt, amely robbanóeszköz-kereső kutyák kiképzésével foglalkozik. Az eszközt ez a cég felejtette a stadionban egy kiképzési gyakorlat után.

O’Hare szerint

a tárgy „ránézésre a lehető legvalódibbnak tűnt”,

és ezért helyes döntés volt a stadion kiürítése.

A Manchester United és a Bournemouth vasárnapi mérkőzését a riasztás után előbb felfüggesztették, majd a rendőrség tanácsára törölték. Az új időpontot kedd estére tűzték ki.

A manchesteri szurkolók abban reménykedtek, hogy csapatuk kiharcolja a negyedik helyezést a Premier League tabelláján, és ezzel a részvételi jogot a Bajnokok Ligája-sorozatban. A városi rivális, a Manchester City által a Swansea ellenében vasárnap elért 1:1-es döntetlen a gólkülönbség alapján azonban ezt gyakorlatilag kizárja – hacsak a Manchester United a keddre halasztott mérkőzésen nem győz 19 góllal.
 

Hirdetés