Hurrá! Csökkentené két honatya a munkaidőt!

És csodák csodája, nem a sajátjukat.
Hirdetés

Ha ez nem lesz népszerű kezdeményezés, akkor semmi, kampányidőszak ide, választási év oda: két nemzeti liberális párti honatya, Alexandru Pereş és Dan Coriolan Simedru olyan törvénytervezetet nyújtott be a szenátusban, amely a jelenlegi 40-ről 38-ra csökkentené a heti kötelezően ledolgozandó munkaórák számát.

A lényege az, hogy hétfőtől csütörtökig a jelenlegihez hasonlóan napi nyolc óra lenne a kötelező munkaidő, pénteken azonban, amikor már úgyis mindenkinek a hétvégi programokon jár az esze, ezért a munkamorál és a termelékenység a nulla felé közelít, csak hat óra.

A tervezet szerint ez természetesen nem érintené a bérezést, tehát a munkavállalók a csökkentett munkaidő mellett is a teljes fizetésüket kapnák meg.

Az indítvány azt is tartalmazza, hogy a munkáltatók és az alkalmazottak megállapodhatnak a munkaidő rugalmassá tételéről, vagyis arról, hogy a napi 8, illetve 6 órát ne egyhuzamban kelljen ledolgozni.

A tervezet indoklásában kidolgozói kifejtik: céljuk a mindennapi munkával járó stressz csökkentése.
Idézik az Eurostat egy felmérését is, amely szerint az EU-tagállamokban a munkahét átlagos időtartama 37,5 óra, míg Romániában 41,1.

Hirdetés