Forrongásba hozta Udvarhelyt Arros

Lendületet ígért, vita lett belőle. Megosztó témával és Antal Árpáddal kampányol az RMDSZ újonca.
Hirdetés
Székelyudvarhely központjának átrendezését és megújítását tette meg polgármesteri kampányának fő témájáva Arros Orsolya, az RMDSZ jelöltje. Ahogy Kolozsváron, Nagyváradon, majd Sepsiszentgyörgyön, úgy Udvarhelyen is a központi tér koncepciójának megváltoztatása vitát szült, de vélhetőleg ezért is szervezett közvitát a kérdésben Arros.
 
A konfliktus természetesen az autósok és a sétálni, kiülni vágyók között robbant ki, mivel az átrendezés célja a Városháza tér hivatal felőli oldalának autómentesítése és gyalogos zónává alakítása. Elhangzott, hogy ilyen kis városban nem kell mindig mindenhova autóval menni, a vendéglátósok már fenik a büdzséjüket a teraszokra, illetve az autósok parkolókat kértek a központba.
 
Arros Orsolya parkolóházakat ígért, bár még nem polgármester, és a terv is még csak látványterv, bármi változtatható rajta. 
 
Antal Árpád egy év alatt alakította át Sepsiszentgyörgy központi terét, Udvarhelyre pedig két nagyon fontos meglátást hozott: 
  • a szentgyörgyiek pár hét alatt megszokták és belakták az új teret, mert az emberek azt az infrastruktúrát használják, amit nekik építenek: ha utakat, akkor autóznak rajta, ha kerékpárutat, akkor kerékpároznak, ha jó tömegközlekedési hálózatot, akkor azzal járnak, ha sétálóutcát, akkor sétálnak;
  • senkit nem lehet kizárni a közterekről, fel sem kellene tevődnie annak, hogy valaki bejöhet-e a térre vagy sem.
Ez utóbbit azért nyomatékosította, mert az udvarhelyi közvitázók közül egyesek indulatosan felvetették a délelőttönként a központban időző romák kitiltását.
 
A közvitáról az uh.ro számol be részletesen, érdemes elolvasni. Főként, hogy ez még csak a kezdet: nem a kampányé, hanem a vitáé.

Hirdetés