Szerződést sért az amerikai rakétapajzs romániai telepítése

Ma helyezik üzembe, Moszkva ezért berzenkedik.
Hirdetés
Megsérti a közepes hatótávolságú nukleáris fegyverekről szóló szerződést, hogy az Egyesült Államok Romániába telepítette az európai rakétapajzs elemeit – szögezte le szerdai állásfoglalásában az orosz külügyminisztérium.
 
A romániai létesítményeket a tervek szerint csütörtökön helyezik üzembe, csaknem egy évtizeddel azt követően, hogy Washington – Moszkva figyelmeztetése dacára – felajánlotta európai NATO-szövetségeseinek, hogy megvédi őket az iráni rakétafegyverektől. Oroszország szerint a Nyugat ezzel a közép-európai békét fenyegeti.
 
Az orosz diplomáciai tárca a pajzs Romániába telepítését hibának minősítette, és rámutatott, hogy a lépés közvetlen fenyegetést jelent Oroszország biztonságára.
 
Az amerikai rakétavédelmi rendszer európai elemeinek Romániába és Lengyelországba telepítése képes felborítani a térség stratégiai egyensúlyát, ami a globális rakétavédelmi rendszer kiépítésével együtt „aláássa a bizalmat, és ellentétes a nemzetközi kapcsolatok alapelveivel, amelyeknek egyike az, hogy megengedhetetlen a saját biztonság megerősítése mások biztonságának rovására” – jelentette ki Mihail Uljanov, az orosz külügyminisztérium fegyverzetkorlátozási és -ellenőrzési igazgatóságának vezetője.
 
A magas rangú orosz diplomata szerint most éppen ilyen kísérlet folyik, elsősorban az Oroszországi Föderáció rovására, amit károsnak minősített.
 
A tervek szerint Frank Rose amerikai helyettes külügyi államtitkár csütörtökön a romániai Deveseluban részt vesz azon az ünnepségen, amelynek célja annak demonstrálása, hogy műveleti készültségbe lép az Aegis Ashore rendszer. Másnap a lengyelországi Redzikowóban lesz jelen egy hasonló komplexum építésének megkezdésekor.
Hirdetés