Hexi Pharma-alkalmazottakat hallgatnak ki

Egyelőre tanúként abban a büntetőügyben, amelyet a homeopatikusra felhígított fertőtlenítők miatt indított az ügyészség.
Hirdetés
Tanúként hallgat ki a rendőrség ma 14 Hexi Pharma-alkalmazottat. Ez az a gyár, amely annyira felhígított fertőtlenítő szereket adott el Románia 350 közkórházának, hogy azok hatóanyagai már semmire sem voltak jók. 
 
A beidézett alkalmazottak a gyártósoron dolgoztak, és az ügyészek arra voltak kíváncsiak, hogyan gyártották a biocid szereket – árulták el a Mediafax hírügynökségnek igazságügyi források.
 
A brutális csalást a kormány is megerősítette tegnap: a megvizsgáltatott 14 termék közül 14-nek nem egyezett az összetétele a címkéjén feltüntetettel. Ezek között volt olyan is, például a sebészek kézfertőtlenítője, amelyben
 

az egyik hatóanyagot csak 2500-szoros hígításban tudták kimutatni a laboratóriumban.

 
Dacian Cioloș kormányfő és ideiglenes egészségügyi miniszter azt ajánlotta, vonják be a Hexi Pharma-termékeket a piacról és az állami kórházak használatából, és a többi gyártó termékeit is vessék ellenőrzés alá.
 
A fertőtlenítőbotrány miatt elhalasztják a napokban tervezett, bonyolultabb műtéteket – jelentette be ma Irina Strâmbu tüdőszakorvos, a fővárosi pneumológiai intézet kutató-igazgatója. A kisebb kockázatú műtéteket is a Hexi Pharma termékeinek mellőzésével végzik el. A kórház egyike annak az 50-nek, ahol kimutatták, hogy a Hexi-termékek nem hatásosak azokon a felületeken, amelyeket az előírások szerint fertőtleníteniük kellene.
 
Tegnap a Hexi Pharma vezérigazgatóját, Florin Dinut hallgatta ki az ügyészség az üzletember ügyvédjének jelenlétében, kedden pedig a vállalat tulajdonosát, Dan Condreát. Az ügyvédek egy héttel ezelőtt indítottak eljárást ismeretlen tettes ellen a betegségek elleni küzdelem meghiúsítása és termékhamisítás gyanújával. Szombaton házkutatást tartottak a vállalat több épületében, illetve a tulajdonos lakásában és abban a 25 kórházban is, ahol hamisított terméket találtak.
 

A Hexi Pharma két nappal ezelőtt csődvédelmet kért a bíróságon,

majd bejelentette, hogy beszünteti a termelést, és felfüggeszti a dolgozók munkaviszonyát.
 
A termékhamisítás és a kórházon belüli fertőzések számának és arányának újbóli eltussolása miatt hétfőn lemondott Patriciu Achimş-Cadariu, a Cioloș-kormány egészségügyi minisztere.
 
A Gazeta Sporturilor újság vezető okonyomozója, Cătălin Tolontan múlt hétfőn kezdte közölni cikksorozatát a Hexi Pharma felhígított termékei körül éveken át alakuló, maffiajellegű tevékenységről, amely behálózta a teljes közkórházi rendszert, az egészségügy központi és helyi adminisztrációját és szabályozóit, sőt a Román Hírszerző Szolgálatot is. A Gazeta Sporturilor forrása szerint annyira szövevényes az ügy, hogy a DNA a háttérben már egyeztet az ügyészséggel, hogyan osszák fel egymás között a dossziékat.

Hirdetés