Késes támadás Bajorországban – iszlamista háttere lehet

A szemtanúk szerint a támadó arabul kiabált.
Hirdetés

Iszlamista háttere lehet a keddi bajorországi késes támadásnak a tartományi bűnügyi hivatal (LKA) szerint. Azonban a Bayerischer Rundfunk (BR) bajor tartományi közszolgálati médiatársaság szerint a támadás háttere bizonytalan, és ugyan a politikai motiváció lehetséges, de biztonsági körökből származó értesülések alapján a feltételezett elkövető kábítószerfüggő és pszichiátriai kezelés alatt áll.

A BR beszámolója szerint az LKA szóvivője elmondta, hogy a München melletti Grafingban az elővárosi vasút (S-Bahn) helyi állomásán végrehajtott támadás közben a feltételezett elkövető több olyan jelszót skandált, amelyek alapján egyértelműen politikai vagy iszlamista motivációra lehet következtetni. A Süddeutsche Zeitung szerint a támadás tanúi az Allahu akbar! kiáltást hallották a támadás előtt.

Az egyik áldozat a kórházban meghalt, egy pedig életveszélyes állapotban van. Két áldozatot könnyebb sebesüléssel ápolnak. Az elhunyt férfi 50 éves volt, a három sebesült 43, 55, illetve 58 éves.

A feltételezett elkövető az LKA rekonstrukciója alapján reggel tíz perccel 5 óra előtt megkéselt egy férfit egy S-Bahnon, amely a grafingi állomáson állt, majd tíz centiméteres pengéjű késével a peronon rátámadt egy másik férfira, az állomás épülete előtt pedig további két férfira. A rendőrséget már az első késelés után riasztották, a helyszínről mezítláb menekülni próbáló támadót lefogták és őrizetbe vették.

A BR Report München című politikai műsorának szerkesztősége úgy tudja, hogy a feltételezett elkövető a Hessen tartományi illetőségű Paul H., aki 27 éves, Németországban született nem bevándorló családban, és nem ismert, hogy bármi köze lenne a szélsőséges iszlamizmushoz vagy az Iszlám Állam terrorszervezethez.

Hirdetés