Elkerülheted a börtönt, ha megbánod a bűnöd

Kivéve, ha ezt a javaslatot nem pusztán és kizárólag a választási kampány szülte.
Hirdetés

A független parlamenti képviselőként működő Alfred-Laurenţiu-Antonio Mihai annyira aggódik a börtönök túlzsúfoltsága miatt, hogy bevezetné a „tényleges megbánást”. 

Vagyis nem kell börtönbe vonulnod, ha az ügy elévülési idejének nem több, mint kétharmada előtt feljelented magad, és jóváteszed a bűntett közben okozott kárt. És ha ez volt az első ütközésed a büntető törvénykönyvvel. A javaslat épp közvitán van a szenátusban.
 
A javaslattevő leszögezi, hogy nem részesülhet intézményes bűnbánatban és a büntetés elengedésében az, aki nemi erőszakot, pedofil vagy pornográf cselekedetet, rablást, minősített lopást, kalózkodást vitt véghez, akinek tette veszélyeztette a közegészségügyet, a közbiztonságot, nemzetbiztonságot, a légiforgalom biztonságát, a vallásszabadságot, a fasiszta, rasszista vagy idegengyűlölő szervezetek tagjai, akit illegális örökbefogadásban, emberkereskedelemben, szervkereskedelemben vagy emberi eredetű sejtekkel való kereskedésben találtak bűnösnek.
 
A „tényleges megbánás” lehetősége fel sem merül a terrorizmussal, robbanó vagy radioaktív anyagokkal, az országhatárokkal vagy a hadsereggel kapcsolatos bűntettek esetében, ahogy kizárt a genocídium vagy háborús bűnök esetében is.
 
Alfred-Laurentiu-Antonio Mihai szerint az teszi szükségessé a btk-t módosító javaslatát, hogy az Európai Emberjogi Bíróság már többször elmarasztalta Romániát a börtönök túlzsúfoltsága és a perek hosszú időtartama miatt. Az indoklásban azt is említi, hogy a büntető igazságszolgáltatás mellett több országban működnek a kárhelyreállító igazságszolgáltatás modelljei is, mint például Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Belgiumban, Ausztráliában, és az áldozatnak okozott kár helyreállításán alapul.

Hirdetés