Pontosít az RMDSZ az Átlátszó Erdély cikkei kapcsán

Szerintük nem minden úgy van, ahogy az oknyomozó blog állítja.
Hirdetés

Közleményben pontosított hétfőn az RMDSZ az Átlátszó Erdély oknyomozó blogon megjelent cikksorozattal kapcsolatban. Az RMDSZ költségvetéséről megjelent cikkek állításaival kapcsolatosan nem sikerült minden félreértést tisztázni a szerkesztővel, ezért fontosnak tartanak néhány helyesbítést – írják.

Egyébként ez az első érdemi és hivatalos reakció azóta, hogy az Átlátszó Erdély április végén elkezdte cikksorozatának közlését.

Az RMDSZ szerint azok az észrevételek, amelyeket a szövetség kapott a pénzügyi hatóságoktól, nem a kifizetésekre vonatkoznak, hanem a törvényi szabályozás hiányát kifogásolják, kihágásokat pedig azért állapítanak meg egyes kifizetések kapcsán, mivel ezeket nem szabályozza külön törvény (ezt az RMDSZ egymagában nem tudja orvosolni).

Azt, hogy a költségek tekintetében mi nevezhető soknak vagy kevésnek, annak fényében kell értelmezni, hogy az RMDSZ költségvetése magában foglalja több más civil szervezet fenntartási költségeit is, valamint több száz civil szervezetnek s rendezvénynek odaítélt támogatásokat is. „A közösségépítésnek egyik része a terepmunka, a másik része az irodai munka – mindkettő költségei elérhetők, megvizsgálhatók” – olvasható a közleményben.

Nincs rendben az Átlátszó Erdélynek az az állítása sem, miszerint az RMDSZ átlagosan havi 3700 eurót költ székházainak villany-, víz- és gázszámlájára. Ez az összeg ugyanis a fizetések mellett fedi a székházakban működő szervezetek fenntartásának kiadásait is, az ingatlanadótól az üzemanyagköltségeken át a telefon- és újságbérletig. „Másrészt a valóság az, hogy a székházaink legnagyobb része magyar közösségi házként is működik, különösen a szórvány vidékeken” – áll a közleményben.

Az sem igaz az RMDSZ szerint, hogy a szövetség alkalmazásában álló személyek fizetése sokszor messze meghaladja az országos átlagbért, mivel valójában a 116 alkalmazott átlagfizetése nettó 1 115 lej, miközben az országos átlagbér összege nettó 1950 lej.

Hirdetés

Az RMDSZ szerint az ügyvezető elnök sem keres sokat, hiszem havi bére „ nem éri el egy közepes méretű építőipari vállalat mérnökének a fizetését”.

A szövetség tagadja, hogy „egy sor felső-középkategóriás autót vásárolt” volna, ahogy azt az Átlátszó Erdély állítja, mivel a valóság az, hogy „az országos szervezet és a 18 megyei szervezet használatában a következő járművek vannak: 15 Logan, 9 Skoda, 3 Volkswagen és 1 Honda gépkocsi, átlagéletkoruk 5 év, átlagban 110.000 kilométert futottak”.

A közlemény szerint az RMDSZ a továbbiakban is figyelemmel követi az Átlátszó Erdély sorozatát és a közvélemény elé tárja a korrekciókat.

Hirdetés