Bajnokok Ligáját vett a bukaresti közgyűlés

A román sportnak nem sok köze van a Bukaresti CSM győriek elleni győzelméhez.
Hirdetés

Három brazil, két-két svéd és dán, egy-egy spanyol, horvát és orosz játékos, egy dán edző vezetésével érte el a román sport idei legnagyobb sikerét. A Bukaresti CSM győzelme a női kézilabda Bajnokok Ligájában nagyszerű eredmény, minden elismerést megérdemel, csak éppen a román sportnak nem volt túl sok köze hozzá. Mindössze négy hazai játékos játszott a Győri Audi ETO KC elleni, hétméteresekkel eldőlt budapesti döntőben, köztük az egyaránt 1979-es születésű Cristina Vărzaru és Aurelia Brădeanu, akik már akkor rég válogatott klasszisok voltak, amikor 2007-ben Sorin Oprescu főpolgármester fejéből kipattant a bukaresti önkormányzati megasportklub ötlete.

Azóta ömlenek az bukaresti adófizetők eurómilliói a kézilabda mellett kosárlabda-, röplabda-, rögbi-, atlétika-, sakk- és motorsport-szakosztályokkal rendelkező klubba. Elég sikeresen, hiszen a női röplabda-csapat is nyert idén egy európai trófeát, a Challenge Kupát, de a férfi kézilabdázók és kosárlabdázók is eljutottak a nemzetközi kupákba.

A Gazeta Sporturilor szerint „ez volt a főváros legsikeresebben befektetett 2,5 millió eurója”, de azért kíváncsi lennék, egy külföldi televíziónéző számára mit jelentett és milyen reklámértékkel bír a „Consiliul General al Municipiului Bucureşti” felirat? A szintén nemzetközi sztárválogatott, négy norvég, két holland, egy-egy cseh és brazil légióssal felálló Győr mezén és nevében ezzel szemben az egyik legismertebb európai autómárka hirdeti magát.

Oprescut ugyan időközben a DNA kivonta a forgalomból, számára már az is siker, hogy nem a rácsok mögött kellett értesülnie a csapata megdicsőüléséről. Csakhogy a CSM jövője éppen a politika kiszámíthatatlansága miatt bizonytalan – kérdés, hogy a júniusban megválasztott új bukaresti vezetés is ugyanolyan bőkezű lesz majd? A román első osztályba alig két éve feljutott csapat első nekifutásra BL-t nyert, de lesz-e majd második, harmadik vagy éppen tizedik nekifutás is? A győrieknek 17 év alatt ez volt a tizedik európai kupadöntőjük és egész biztosan nem az utolsó.

Hirdetés