Mától a politikus a választópolgár legjobb barátja

Elkezdődött ugyanis a választási kampány. Úgy értjük, hogy hivatalosan.
Hirdetés

Ma, május 6-án elkezdődött a június 5-i helyhatósági választásokat megelőző harminc napos kampány. Mármint hivatalosan, a politikusok ugyanis már hónapokkal ezelőtt elkezdték az igen nagyra becsült választópolgárok lába nyomának a csókolgatását.

Ebben az időszakban fejeződnek be a négyévente ilyenkor szokványos tevékenységek: aszfaltozások, felújítások, épület-átadások stb. A jelöltek megjelennek és beszédet mondanak minden nyilvános és zárt eseményen, öregotthonokat látogatnak, fát és virágot ültetnek és összességében nagyon szeretik a drága szavazópolgárokat.

Ez az első választási kampány Romániában, amikor a törvény jelentősen korlátozza a plakátolást és a kampányajándékok osztogatását. A választási kampányról szóló törvény értelmében tilos az óriásplakátok, hirdetőtáblák, kampányzászlók, köztéri képernyők, fényreklámok használata, de nem szabad gépkocsikkal vontatott kampánypannókat sem használni és az autókra is tilos kampányanyagokat ragasztani.

A plakátok mérete legfeljebb 500×350 mm lehet és az erre a célra elhelyezett plakátoló táblákon lehet elhelyezni. Más helyeket (kerítések, házfalak, oszlopok stb.) csak a tulajdonos beleegyezésével lehet plakátolásra használni.

Hirdetés

Egy másik újdonság az idén, hogy nem szabad pénzzel vagy egyéb javakkal megajándékozni a szavazópolgárokat. Eltűnnek tehát a kampány-írószerek, sapkák, sálak, zászlócskák, gyufásdobozok, öngyújtók, bögrék, esernyők, szatyrok, esőkabátok és minden olyan tárgy, amit korábban bevetettek a jelöltek reklámozására.

Az audiovizuális médiában a kampány június 3-án, pénteken reggel 7 órakor ár véget, ezt követően 48 órán át tilos választási anyagokat vagy közvélemény-kutatási eredményeket sugározni.

Hirdetés