Összesen 241 évet kaptak a Singer-varrógépes csalók

A 31 fős bűnbanda nyolc évvel ezelőtt csapott be több mint 1700 hiszékeny embert.
Hirdetés

Nyolc év után pont került az egyik legnagyobb romániai csalási ügy végére. A gyulafehérvári táblabíróság szerdán összesen 241 évre ítélte jogerősen a Singer-varrógépes csalásra szakosodott bűnbanda 31 tagját. Három vádlottat 12 év, tizenhat csalót 10 év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, a többiek öt vagy hat év letöltendőt, illetve két év felfüggesztettet kaptak.

A jogerős ítélet megerősítette a 2014-ben első fokon kiszabott büntetéseket, viszont 925 ezer lejre emelte a vádlottaktól elkobozott összeget.

A bűnbanda a 2007-2008 időszakban tevékenykedett, ez idő alatt 1748 személyt csaptak be a Singer-varrógépes módszerrel, az átvert „ügyfelektől” pedig összesen mintegy 500 ezer eurót csaltak ki. A módszer lényege az, hogy a csaló újsághirdetésben nagy összeget (akár 300-400 ezer eurót) ajánl fel Singer márkájú varrógépekért, majd a naiv jelentkezőnek azt mondja, hogy csak akkor vásárolja meg a varrógépet, ha a kliens megszerzi a gép bizonyos sorozatszámú párját is, amely a bűnbanda egyik tagjának tulajdonában van. Miután a horogra akadt ügyfél befizette a másik gép árát egy bankszámlára, a „vásárló” felszívódott. Néhány becsapott személy akár többször is fizetett.

A módszer sikerességének egy titokzatos – és hamis – legenda az alapja. Eszerint a második világháború előtt zsidó emberek kövér bankszámlák adatait vésték bizonyos varrógépekbe. Egy másik hamis állítás az, hogy a Singer varrógépek platinából készült alkatrészeket tartalmaznak.

Hirdetés