Nem kell külön engedély a fertőlenítőszerek tesztelésére

De akkor miért nem tudnak erről az egészségügyi minisztériumnál?
Hirdetés

Nincs Romániában olyan laboratórium, mely rendelkezik a biocidok (fertőtlenítőszerek, tartósítószerek, kártevők elleni védekezésre használt szerek, stb.) összetételének vizsgálatához szükséges minisztériumi engedéllyel – derült ki mindenki nagy meglepetésére a Hexi Pharma-botrány nyomán. A Mediafax szerint ennek az oka, hogy senkinek nem jutott eszébe az illetékes hatóságoknál mindeddig, hogy ellenőrizze például a kórházakban használt fertőtlenítőszerek koncentrátumát, beleértve az Országos Közegészségügyi Intézetet is.

A kórházi fertőzések ügyében indított átfogó vizsgálatok nyomán a minisztérium két laboratórium számára kérvényez akkreditációt, melyet egy éven belül szereznek be. Addig is a teszteket külföldön végzik el, az Országos Közegészségügyi Intézet költségén – nyilatkozta korábban Patriciu Achimaş egészségügyi miniszter.

Az országos kémiai kutatóintézet műszaki igazgatója a Mediafaxnak elmondta: az intézetükben megvan minden feltétel a tesztek elvégzésére, a hírügynökség pedig azt is kiderítette, két magánintézményben is van erre lehetőség. Az egészségügyben dolgozók szerint az akkreditáció nem kötelező, de a törvény sem kötelezi a kórházakat, hogy megvizsgáltassák az általuk használt szerek összetételét. De akkor miért nem tud minderről az egészségügyi minisztérium?

Hirdetés