Nagyon sok sepsiszentgyörgyi szeretne román alpolgármestert

Köztük nem kevés magyar.
Hirdetés

A sepsiszentgyörgyi lakosság jó 40 százaléka azt szeretné, ha román lenne a megyeszékhely egyik alpolgármestere. Legalábbis ez derül ki a Pro Scientia Egyesület egy nemrég készített felméréséből.

A Babeş-Bolyai Egyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán működő tudományos szervezet adatai szerint a sepsiszentgyörgyieknek több mint 41 százaléka azt szeretné, hogy a magyar polgármester mellett legyen egy román alpolgármester is. A megkérdezettek 27 százaléka szerint mindkét polgármesternek magyarnak, 5,5 százaléka szerint pedig mindkét helyettesnek románnak kellene lennie.

„Eddig minden felmérés csak a polgármester személyével foglalkozott, az alpolgármester háttérbe szorult” Afölött nincs vita, hogy az emberek elsöprő többsége magyar polgármestert akar Sepsiszentgyörgyre, viszont nagyon sokan normálisnak tekintenék azt, hogy egyik alpolgármester román legyen. Nem teljesen világos, hogy ez a politikai kultúra változásának tudható-e be, vagy annak, hogy egyre többen kilépnek az etnikai klisékből, netán annak az egyszerű paraszti logikának, hogy mekkora gyakorlati segítséget jelenthetne ebben az országban az, hogyha egyik alpolgármester román, netán az országot vezető politikai többség tagja lenne” – mondta el a kutatást vezető Cziprián-Kovács Loránd egyetemi oktató a Székely Hírmondó szerint.

Hirdetés